Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Piscu Kolji Mićeviću uručena Kočićeva nagrada

kocicev zbor – nagrada1

Stevan Tontić, predsjednik žirija izbora za “Kočićevu nagradu”, uručio je ovo priznanje Kolji Mićeviću, piscu i prevodiocu, večeras na svečanoj akademiji u okviru 52. manifestacije “Kočićev zbor”, javlja Anadolu Agency (AA).

Mićević je nakon preuzimanja nagrade izarazio zahvalnost i sreću zbog ovakvog priznanja i izrecitovao pjesmu o Kočićiću.

Istakao je da je jedini dobitnik sve tri nagrade koje nose ime pisca Petra Kočića.

“Kočićevo pero, zatim Kočićeva knjiga i na kraju ova vrhunska nagrada koja za mene predstavlja vrhunac koji sam dosegao kao neko ko se bavio Petrom Kočićem. Nisam poznat kako Kočićevac, ja sam prevodilac, pišem o poeziji, pišem poeziju, ali ispalo je da je za mene Kočić bio vlastito zadovoljstvo i na nekin način obaveza, jer iako sam na neki način živio u Francuskoj smatrao sam sam da mogu nešto učiniti za Kočića i na tim prostorima. Važno je da se izađe iz ovog lokalnog, a to je pitanje prevoda jer Kočić kao i za sve velike majstori jezika problem je da se prevede. Da je prevodiv bio bi preveden na sve jezike”, rekao je Mićević i dodao da se treba napraviti dogovor oko prevođenja Kočićeve literature kako bi stao na mjesto koje mu pripada i bio čitan ne samo na Balkanu.

Na svečanoj akademiji, pored glumaca Narodnog pozorišta RS, učestvovali su književnici iz RS i Srbije među kojima i Radomir Andrić, predsjednik Udruženja književnika Srbije.

“Kočić je svevremen i ima nekoliko dimenzija u kojima ga poimamo i pratimo, jedna dimenzija je književnik i njegovi likovi su danas simboli i metafore koji se koriste u savremenom ne samo književnom jeziku nego i običnom govoru. Kada se pomene jazavac, David Štrbac to ima puno veće značenje od samog književnog lika. Druga dimenzija je Kočić kao tribun i političar jer njegove rasprave i stavovi o otadžbbini, porijeklu i jeziku, svojim Zmijanjcima i narodu na ovim prostorima su i dan sanas odgovori na mnoga pitanja, ista pitanja stalno stoje na stolu.Treća dimenzija je od jula Petar Kočić je jedan od čuvara novog grba Banjaluke, pored Bana Milosavljevića”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Komentarišući 52. Kočićev zbor istakao je da protekla sedmica u Banjaluci bila izuzetno bogata kulturnim događajima.

“Trudili smo smo se da pored događanja koja su namjeni užoj književnoj ili kulturnoj publici u parku Petar Kočić svaki dan bude događanja za građane da su dostupna i pristupačna i onim koji šetaju”, kazao je Radojičić.

Izrazio je očekivanje i da će veliki broj posjetilaca prisustvovati sutrašnjem tradicionalnom narodnom zboru u Stičićima koji je posebna dimenzija Kočićevog zbora i kojim se završava ova manifestacija koja je počela u ponedjeljak.