Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pistoletto u Sarajevu predstavlja djelo Treći raj

Michelangelo-Pistoletto-1

Michelangelo Pistoletto – italijanski umjetnik, protagonista pokreta Arte Povera/Siromašna umjetnost šezdesetih godina boravit će u Sarajevu gdje će na inicijativu Ambasade Italije u BiH i povodom Dana Republike Italije, 2. juna predstaviti svoje djelo Treći raj.

Maestrovo javno predavanje bit će održano u Amfiteatru Doma mladih/Art Depou Ars Aevi. Kustosica događaja je Manuela Gandini, kritičarka savremene umjetnosti.

U prisustvu maestra Pistoletta, uslijedit će na platou KSC Skenderija – već poznatom po Zimskim olimpijskim igrama 1984. – performance sa studentima iz Tuzle, Banje Luke, Mostara i Sarajeva. U danima koji će prethoditi događaju, Manuela Gandini će imati susrete u školama kako bi približila učenicima vrijednost koncepta Trećeg raja u svakodnevnom životu.

Ovo je treći put da Pistoletto posjećuje Sarajevo: poznat je kao prvi internacionalni umjetnik koji je poklonio svoje djelo za Kolekciju savremene umjetnosti Ars Aevi, pokrećući tako njenu međunarodnu promociju.

Radi se o djelu La Porta dello Specchio/Vrata ogledala (iz Kolekcije Milano, koju je priredio Enrico Comi). Pistoletto je bio također, 2001. god., prvi umjetnik Kolekcije Ars Aevi koji je realizirao reprezentativnu samostalnu izložbu u Sarajevu, u Umjetničkoj galeriji BiH.

Bit će također prvi umjetnik Ars Aevija koji će pokrenuti novu, treću razvojnu fazu Kolekcije koja predviđa uvrštavanje monumentalnih djela u urbane strukture i javne površine grada. Djelo koje je maestro izabrao u ovu svrhu je Luogo di Raccoglimento Multiconfessionale e laico (Mjesto multikonfesionalnog i laičkog susreta), saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.