Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fondacija CURE

PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma od 7. do 10. septembra u Sarajevu

Fondacija CURE
FOTO: Fondacija CURE

Otvorenje 18. PitchWise festivala ženske umjetnosti i aktivizma 2023. (PW) bit će upriličeno 7. septambar u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, s početkom u 18 sati

Fondacija CURE najavila je otvorenje 18. PitchWise festivala ženske umjetnosti i aktivizma 2023. (PW) za četvrtak, 7. septembra u Sarajevu.

– Umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, muzičarke, feministkinje i ostale braniteljke ženskih prava, iz različitih dijelova BiH i regije, prezentirat će svoje radove na ovogodišnjem PitchWise festivalu ženske umjetnosti i aktivizma 2023. (PW) koji će biti održan od 7. do 10. septembra u Sarajevu – navodi se u saopćenju organizatora.

Tokom trajanja PW-a bit će postavljene izložbe umjetničkih radova Ars Feminae kustosice Elme Hodžić i umjetnica Nermine Alić, Elme Čaušević Mujezinović, Edite Gazibare, Kasje Jerlagić, Džejlane Karaman Pašić, Maje Matašin, Melihe Teparić, Arijane Todorović Panjeta i Guerrilla Girls, The Estrogen Bomb, 2023.

– Svoje punoljetstvo proslavljamo uz centralnu temu ‘Odlučne cure ruše patrijarhat – mi to radimo već 18 godina!! Mi, organizatorice PitchWise-a, želimo pokazati da ženski i feministički pokret na regionalnom nivou postoji i da smo dio toga. Zahvaljujući umrežavanju, brisanju granica, kreiranju sigurnog prostora za razmjenu iskustva, davanje i primanje podrške, oduvijek smo pružale i pružat ćemo otpor svakoj opresivnoj politici i patrijarhatu. I zbog toga smo i snažne i odvažne i svakako odlučne. Naša snaga raste iz svake žene, bez obzira koliko bile glasne ili tihe, bez obzira da li smo tek digle glas ili to radimo godinama i bez obzira na način na koji dižemo glas. Osnovni cilj PitchWise festivala, kao ideje i zajednice osoba koje rade ka uspostavljanju ravnopravnosti spolova i rodova, jeste činiti i promovisati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost i aktivizam – ističe se.

Od mnoštvo kulturno-umjetničkog sadržaja organizatori izdvajaju predstavu ‘Devojčice’ u režiji Milene Minje Bogovac, koja je planirana za subotu, 9. septembar u Historijskom muzeju, te muzički program 7. septembra također u Historijskom muzeju BiH, kada će nastupiti Lana Hamza i bend.

-Osobe koje ne mogu doći na PitchWise moći će ipak prisustvovati festivalu. Potrudit ćemo se da većina programa bude pokrivena live streamingom, da se čuje glas i poruka mnogih naših heroina bez obzira na fizičku udaljenost – navode iz Fondacije CURE. Kako naglašavaju, ulaz na sve Pitchwise događaje je besplatan.

Otvorenje 18. PitchWise festivala ženske umjetnosti i aktivizma 2023. (PW) bit će upriličeno 7. septambar u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, s početkom u 18 sati.