Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje 9. Međunarodni dječiji festival folklora Ilidža 2018 (FOTO)

djeciji festival folklora

Sve je spremno za deveti Međunarodni dječiji festival folklora „Ilidža 2018“ koji će se održati u Sarajevu od 26. do 30. jula na Ljetnoj pozornici Ilidža.

Udruženje za djecu i mlade “Nominativ”, baš kao i predhodnih godina, organizuje festival koji pored druženja, takmičenja i gostovanja preko 600 učesnika, organizuje i promociju, kako grada Sarajeva, tako i države Bosne i Hercegovine.

Jedan od organizatora festivala Adis Ćuhara nam je kazao kako je sve spremno za početak festivala i kako svi sa nestrpljenjem očekuju dolazak prvih gostiju.

– Samo što smo završili sa prošlim festivalom počeli smo pripreme za novi. Godina je veoma brzo prošla i evo sada je sve spremno. Neki od učesnika su već stigli u naš grad, tako da možemo reći da je festival, iako ne zvanično, već počeo. Radujemo se što smo okupili ovako veliki broj učesnika u našem gradu. Nadamo se da će nas i vrijeme poslužiti i da ćemo svi uživati tokom trajanja festivala – kazao je Ćuhara.

Pored predstavnika naš zemlje na festivalu učustvuju predstavnici Bugarske, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Rusije, Slovačke, Španije i Turske. Treba istaći da iz pojedinih države dolazi više kulturno umjetničkih društava koji će u toku festivala predstaviti tradicionalne igre iz svojih, ali i drugih zemalja, te će kroz razna druženja, nastupe i radionice predstaviti svoj narod, državu i kulturu. Veliki koncert bit će održan 29. jula na Ljetnoj pozornici Ilidža.

Na festivalu učestvuju: Folk Dance Enseble „ZVEZDITCA“ Dimitrovgrad (Bugarska), Folk Dance group H.O.I of Loannina (Grčka), KUD “Frankopan –Remete Zagreb (Hrvatska), Folk Dance group “Kankalin” Hodmezovasarhel (Mađarska), Folk Dance Ensemble “KrasnoSolyshko” (Rusija), Children’s folk group “Vartášik” Krupina (Slovačka), Folk dance Enseble “TxorimalokSoinuTaldea” (Španija), Folk Dance ensemble “ Kuzeyin Ušaklari“ Ankara- Girne (Turska), Folk Dance Ensemble “InegolHalkEgitimFolklorEkibi” Bursa (Turska).

U toku trajanja festivala predstavnici svih delegacije će obići Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva 1992-1995. gdje će polaganjem cvijeća odati počast svima koji su stradali u proteklom ratu.

Svi učesnici festivala će posjetiti sve kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva kao što su Baščaršija, Begova džamija, Stara pravoslavna crkva, Sinagoga, Katedralu Srca Isusova, Vrelo Bosne, a također će biti i upriličena vožnja nedavno obnovljenom Trebevićkom žičarom koja je i simbol našeg grada.

Planirane su i posjete olimpijskim planinama Bjelašnica, Igman i Jahorina, te Bihaću, Mostaru i Počitelju kako bi se svi učesnici upoznali sa ljepotama Bosne i Hercegovine.

Iz Udruženja za djecu i mlade “Nominativ” posebnu zahvalnost duguju načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću, svim uposlenicima Općine Ilidža, a posebno Službi za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Općine Ilidža na čelu sa Denisom Muhovićem.