Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Počinje festival klasične muzike “Orfej”

orfej

Ulaz na svečanosti otvaranja i zatvaranja, kao i na koncert povodom svjetskog dana harmonike, je besplatan za sve posjetioce

Festival klasične muzike „Orfej“ teži popularizaciji klasične muzike i njenog značaja, ne samo u umjetničkim krugovima, već generalno u društvu. Ovogodišnje izdanje festivala sadrži visoko-kvalitetne umjetničke programe usmjerene ka novim generacijama publike, masterclassove višestruko nagrađivanih svjetskih izvođača, predavanje na temu instrumentalnog izvođaštva, kao i izložbu grafičkih radova akademskog umjetnika.

Muzika je univerzalni jezik koji povezuje sve ljude i kroz koji možemo da ostvarimo prijateljstvo sa muzičarima iz brojnih zemalja širom svijeta. Festival, svojim ovogodišnjim sadržajem, to i potvrđuje.

U četvrtak, 5. maja, održaće se svečanost povodom otvaranja festivala klasične muzike „Orfej“, u Svečanom salonu Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa početkom u 19h. Na svečanosti će nastupati Dunja Simić, sopran (Bosna i Hercegovina), Kacper Dąbrowski, flauta (Poljska/Njemačka), Antonio Šarić, violina (Bosna i Hercegovina), Miron Konjević, čembalo (Bosna i Hercegovina), Sarajevski gradski orkestar i Fuad Šetić, dirigent (Bosna i Hercegovina).

Drugi dan festivala, 6. maja, obilježićemo svjetski dan harmonike uz koncert Petra Marića, osmostrukog svjetskog prvaka na harmonici koji prvi put gostuje na ovim prostorima. Koncert će se održati u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 19h. Gosti koncerta su laureati prvog izdanja online muzičkog takmičenja „Accordeus“, koje je podržalo više od 100 takmičara iz 13 zemalja svijeta.

Treći dan festivala, 7. maja, zatvoriće Luigi Borzillo, svjetski poznati i priznati pijanista iz Italije, u Svečanom salonu Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa početkom u 19h.

Ulaz na svečanosti otvaranja i zatvaranja, kao i na koncert povodom svjetskog dana harmonike, je besplatan za sve posjetioce. Više informacija o cijelom programu festivala pronađite na linku: www.festivalorfej.com/program festivala

Festival klasične muzike „Orfej“ organizuje i masterclassove klavira i harmonike, koje će voditi Luigi Borzillo i Petar Marić. Masterclass klavira će biti održan u koncertnoj sali Osnovne muzičke škole Ilidža, 6. maja, sa početkom u 9h, dok će se masterclass harmonike održati 7. maja, u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, sa početkom u 10h.
Na masterclassove mogu se prijaviti svi učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, nastavnici i profesori, kao i slobodni umjetnici. Broj prijava aktivnih učesnika je ograničen, a svi prijavljeni učesnici će na kraju festivala klasične muzike „Orfej“ dobiti certifikat. Prijavne formulare pronađite na linku: www.festivalorfej.com/pocetna

Organizator ovog festivala je udruženje građana „CreArt“, koje su osnovali mladi školovani umjetnici sa ciljem da stvore platformu putem koje bi ljudi iz različitih umjetničkih oblasti udruživali svoje snage i radili na brojnim doprinosima kulturi, umjetnosti i edukaciji u Bosni i Hercegovini, ali i šire.