Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

59. po redu

Počinje MESS: Sve predstave će pokušati odgovoriti na pitanje kakav je život danas

mess

Sve predstave nastojaće odgovoriti na pitanje kakav je život danas i koje su njegove vrijednosti, a otvaraće pitanje o razlozima porasta radikalizma i odnosa prema prošlosti

Predstava “Imitacija života” mađarskog reditelja Kornéla Mundrucza večeras će u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti 59. Međunarodni teatarski festival MESS. Tema ovogodišnjeg festivala “fluidni život” istražuje život koji se odvija u uslovima stalne neizvjesnosti.

Podršku festivalu dale su ambasade u našoj državi i međunarodni partneri, što potvrđuje važnost održavanja ovakvog festivala, ističu organizatori.

“Sve ono što je značio teatar u proteklih 60 godina spada u vrlo važne elemente kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Opstanak institucija kulture omogućit će nam kao društvu i ostanak mladih ljudi koji svakog dana napuštaju ovu državu“, kazao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Sve predstave nastojaće odgovoriti na pitanje kakav je život danas i koje su njegove vrijednosti, a otvaraće pitanje o razlozima porasta radikalizma i odnosa prema prošlosti.

“Bez MESS-a ovaj grad bi identitarno drugačije izgledao. Ovo je festival koji je uvijek bio naš ispit demokratije, koji nas je učio humanijim odnosima i bez obzira voljeli ga ili ne, ovo je festival koji je nametnuo umjetnost kao temu“, poručio je umjetnički rukovoditelj Festivala MESS Dino Mustafić.

U sedam festivalskih dana publika će moći pogledati 21 predstavu iz 12 zemalja uz učešće oko 400 umjetnika i umjetnica.