Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Počinje “Mostarsko proljeće”, otvara se izložbom o prvoj gimnaziji u BiH

mostar stari most ljeto vrijeme -pixsell
11.06.2018., Mostar, Bosna i Hercegovina - Ljeto u Mostaru. Grad pun turista. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Mostaru završavaju 9. juna koncertom Sarajevske filharmonije i solista NP Sarajevo

Izložbom Umjetničke galerije BiH “Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici” u četvrtak će u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru s početkom u 19 sati biti otvoreno 24. izdanje manifestacije Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske.

“Prva gimnazija najstarija je gimnazija u BiH i uz nju su, od samih početaka, vezani neki od najznačajnijih bh. umjetnika najstarije generacije – kao učenici ili nastavnici, tako da smo odlučili našu izložbu posvetiti njima i ograničiti je na razdoblje od osnivanja škole pa do Drugog svjetskog rata. Na izložbi su tako zastupljeni klasici bh. umjetnosti, čija su djela ujedno i najbrojnija u kolekciji Umjetničke galerije BiH”, kazao je ravnatelj Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

Pored Krsmanovića, na svečanosti otvaranja uime organizatora obratit će se predsjednica Matice hrvatske (MH) Mostar Ljerka Ostojić, visoki pokrovitelj manifestacije i predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH Mladen Bevanda, a uime predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana govorit će gospodarski tajnik Matice Ivica Nuić.

Mostarsko proljeće otvorit će predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Napretkov trio SENSO.

U sljedećih mjesec i pol dana gledatelji će moći uživati u dvadesetak programa ovogodišnjeg izdanja Mostarskog proljeća.

Od glazbenih zbivanja organizatori izdvajaju koncert “Hrvatska vokalna lirika” u izvedbi sopranistice Vedrane Šimić i Milana Lucića na klaviru. Na programu su djela Ivana pl. Zajca, J. Gotovca, K. Baranovića, J. Hatzea.

Kazališni program donosi predstavu “Na kavici u podne” Teatra GAVRAN, Krležinu monodramu “Na rubu pameti” u izvedbi Dragana Despota, predstavu Narodnog pozorišta RS-a iz Banje Luke “Hrkači”, HNK Zadar dolazi s “Kreditom”, tu su i predstave HNK Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Lutkarskog kazališta, te Moliereova predstava “Umišljeni bolesnik”, koju će izvesti studenti Sveučilišta u Mostaru.

Za najmlađe će ponovno biti priređen Dječji dan u suradnji s Cvitkom i udrugom Zdravo društvo.

Prošle godine započet ciklus predstavljanja mladih umjetnika, koji autorski potpisuje Dragan Marijanović, nastavlja se i ove godine izložbama Anje Marić, Ivane Ćavar i Antonije Gudelj u Galeriji Rondo, a za 1. lipnja planirano je otvorenje izložbe bh. umjetnika Davorina Briševca.

Tijekom Proljeća bit će predstavljena knjiga Josipa Milića “Schopenhauerov pesimizam” te “Trilogija o Mostaru” Ante Miškovića i Alije Cigića, koja obuhvaća tri monografije: “Stari most u Mostaru”, “I to je Mostar”, “Pa i to je Mostar”.

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Mostaru završavaju 9. juna koncertom Sarajevske filharmonije i solista NP Sarajevo.