Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vrijedan 54 miliona dolara

Portret koji je naslikao Gustav Klimt pronađen nakon skoro 100 godina

klimt
Foto: X

Aukcijska kuća Kinsky procjenjuje vrijednost slike na više od 54 miliona dolara, navodi BBC

Portret gospođice Lieser, slika austrijskog umjetnika Gustava Klimta, za koju se vjerovalo da je izgubljena u posljednjih 100 godina, pronađena je u Beču.

Portret gospođice Lieser nekada je pripadao jevrejskoj porodici u Austriji i posljednji put je viđen u javnosti 1925. godine.

Njena sudbina nakon toga je nejasna, ali porodica sadašnjih vlasnika sliku ima od 1960-ih.

Od velikog značaja

Aukcijska kuća Kinsky procjenjuje vrijednost slike na više od 54 miliona dolara, navodi BBC.

Pronalazak slike ova aukcijska kuća nazvala je “senzacijom”.

– Slika takve rijetkosti, umjetničkog značaja i vrijednosti decenijama nije bila dostupna na tržištu umjetnosti u srednjoj Evropi – navela je aukcijska kuća Kinsky u izjavi.

Portret će sada biti stavljen na aukciju 24. aprila u ime vlasnika i pravnih nasljednika porodice Lieser.

Odluka je zasnovana na Washingtonskim principima, međunarodnom sporazumu o vraćanju umjetnina koje su opljačkali nacisti potomcima ljudi od kojeg su oduzete.

Prije aukcije, slika će biti predstavljena na različitim međunarodnim lokacijama, uključujući Veliku Britaniju, Švicarsku, Njemačku i Hong Kong, saopćila je ova aukcijska kuća.

Portret je nekada pripadao porodici Lieser, koji su bili bogati jevrejski industrijalci u Beču.

Advokat za umjetnost rekao je medijima da do sada nisu pronašli dokaze da je djelo bilo opljačkano ili ukradeno prije ili tokom Drugog svjetskog rata.

Klimtove slike veoma vrijedne

Klimtova umjetnost je u prošlosti na aukcijama postizala ogromne sume.

Njegova posljednja slika ‘Dama s lepezom’ (Lady with a Fan) prodata je u junu prošle godine za 108,4 miliona dolara, što je čini najvrednijim umjetničkim djelom ikada prodanim na aukciji u Evropi.

Dama s lepezom jedan je od rijetkih Klimtovih portreta, slikara koji je bio jedna od vodećih ličnosti umjetničkog pokreta Bečke secesije​.

Austrijski slikar pokreta simbolizma iz19. i početka 20. stoljeća najpoznatiji je po svojim radovima na platnima optočenim zlatnim listićima kao što su Poljubac, 1907-8, i Portret Adele Bloch-Bauer I, 1907.

Klimt je bio najvažniji slikar perioda austrijske secesije s izrazito istančanim simbolističkim stilom.