Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival klapske pisme

Posuški stećak klapi Kumpanji, nagrada publike klapi Kolapjani

Foto: Općina Posušje

Dok su publika i stručni žiri donosili odluku o najboljima na ovom 9. izdanju festivala, publici su se u revijalnom dijelu programa predstavili muzičari Ivana Jukić i Josip Drinovac

Završena je prva večer 9. Festivala klapske pisme Posušje 2023. Zbog vremenskih neprilika idiličan ambijent Trga hrvatskih branitelja zamijenila je posuška kinodvorana. No, to nikako nije umanjilo kvalitetu izvedbe sinoćnjih natjecatelja, njih 11 – klape Valdibora, Krunik, Kumpanji, Zvizdan, Ferata, Concordia, Podvorje, Liburnia, Ero, Grga i Kolapjani.

Prvo mjesto po ocjeni stručnog žirija pripalo je korčulanskoj klapi Kumpanji. Nagradu Posuški stećak uručio im je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ujedno izaslanik na ovoj glazbenoj manifestaciji predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića i Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića.

Drugo mjesto pripalo je klapi Kolapjani iz Siska, a nagradu im je uručio Mate Lončar, savjetnik i izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Treće mjesto otišlo je kvarnerskoj klapi Liburnia iz Viškova. Nagradu im je predao Ivan Lončar, predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje.

Nagrada publike Bura pak ove je godine otišla u ruke već drugim mjestom nagrađene klape Kolapjani, a uručila ju je Lucija Vasilj, predstavnica sponzorske tvrtke Binvest.

Dok su publika i stručni žiri donosili odluku o najboljima na ovom 9. izdanju festivala, publici su se u revijalnom dijelu programa predstavili muzičari Ivana Jukić i Josip Drinovac.

Večeras slijedi nastavak festivala, kada će se, kako organizator vjeruje, na uobičajenom mjestu, na pozornici u sklopu Trgu hrvatskih branitelja u Posušju predstaviti 12 ženskih klapa iz BiH, Hrvatske i Njemačke u natjecateljskom djelu, dok je revijalni rezerviran za renomirano ime pop-rock i zabavne muzike Alena Nižetića. I druga večer Festivala počinje u 20,30 sati uz izravne prijenose na RTVHB i Radio Posušju, a uz voditeljsku palicu Silvije Karamatić i Joška Lokasa.

Ovogodišnji Festival klapske pisme u Posušju održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića, uz supokroviteljstvo Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Generalni sponzori festivala je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHK, Federalno ministarstvo kulture i sporta i JP Elektroprivreda HZHB dd Mostar.