Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Potpisan ugovor, počinju radovi na izgradnji “Muzeja Berber”

Foto: Fena

Čengić je rekao da je izgradnja “Muzeja Berber” od velike važnosti za kulturnu scenu ne samo Općine Stari Grad Sarajevo nego cijelog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić i direktor firme Džekos d.o.o. Sarajevo Rifat Mahmutović potpisali su danas Okvirni sporazum o izvođenju radova na izgradnji poslovnog objekta “Muzej Berber”, i to sredstvima u iznosu od 1.485.405,87 KM na lokaciji u toj starogradskoj općini.

Magoda je istakao značaj ovakvog projekta za općinu Stari Grad.

-Obećali smo da ćemo Općinu Stari Grad vratiti tamo gdje pripada, a to je u centar kulturno-historijskih i zabavnih dešavanja. Drago mi je da smo današnjim potpisivanjem Ugovora za nastavak realizacije projekta, odnosno za ‘Muzej Berber’, zapravo jedan korak bliže njegovoj realizaciji. Njegovo postojanje će staviti ovo područje u epicentar svih dešavanja u Kantonu Sarajevo, kako za naše građane, tako i za turiste. Sretan sam jer je i Ministarstvo kulture i sporta KS, zajedno s Općinom Stari Grad i načelnikom Irfanom Čengićem, strateški partner u ovom značajnom projektu. Naravno, tu je i porodica Berber bez čijeg zalaganja i podrške sve ovo ne bi bilo moguće realizirati – naglasio je Magoda.

Važan za cijelu BiH

Dodao je i kako je Ministarstvo u prošloj godini izdvojilo 300.000 KM za ovaj projekt, a u 2024. godini je obezbijeđeno 600.000 KM.

-Potpisivanje Ugovora danas znak je da nema stajanja i da ćemo veoma brzo otvoriti vrata muzeja. Ovime ćemo turistima koji dođu u Kanton Sarajevo pokazati šta naš grad ima, a to je ‘Muzej Berber’ i sve ono što je ovaj slikarski velikan napravio – istakao je Magoda.

Čengić je rekao da je izgradnja “Muzeja Berber” od velike važnosti za kulturnu scenu ne samo Općine Stari Grad Sarajevo nego cijelog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

-O ovom projektu se mnogo pričalo, ali današnjim potpisivanjem započinjemo konkretne radove. Zahvalan sam ministru Magodi koji je prepoznao značaj ovog projekta te se nadam i vjerujem da ćemo uskloro dobiti podršku i Grada Sarajeva i Vlade FBiH, prema kojima smo aplicirali s ovim projektom – naglasio je Čengić.

Sporazum o sufinansiranju projekta ranije su potpisali Magoda te direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov s Čengićem.

Izgradnjom muzeja, umjetnička ostavština Mersada Berbera napokon će pronaći svoje trajno sjedište u srcu Starog Grada i Sarajeva. Djela ovog istaknutog umjetnika već su zauzela počasno mjesto u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Berber je ostavio neizbrisiv trag svojim najznačajnijim ciklusima kao što su “Sarajevske hronike”, “Put u Skender Vakuf”, “Otomanske hronike”, “Hommage a Velazquez”, “Hommage Vlahi Bukovcu” te posljednji, emotivni prikaz “Srebrenica i Arhiv”.

“Živio za Bosnu”

Sin slikarskog velikana Mersada, Ensar Berber, rekao je kako je njegov otac živio za Bosnu i slikao gdje god se nalazio.

-Jako sam sretan i znam da bi i on bio sretan, ovo za moju porodicu ima ogromni značaj i emotivnu vrijednost – naglasio je Berber.

“Muzej Berber” dodatno će obogatiti kulturnu ponudu Sarajeva i doprinijeti očuvanju nasljeđa Mersada Berbera, jednog od najznačajnijih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Ovaj objekt bit će smješten na I i II spratu stambeno-poslovne zgrade u ulici Zelenih beretki broj 14. Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona zdvojili su po 300.000 KM za prvu fazu radova, saopćeno je iz Press službe KS.