Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pravo Ljudski putuje u Doboj

Pravo Ljudski Putuje Doboj

Od 11. do 15. maja Pravo Ljudski će dio programa 12. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala koji se održao u novembru, prošle godine, predstaviti i građanima i građankama Doboja kroz filmski program obogaćen edukativnim radionicama dokumentarnog stripa, koje će biti otvorene za sve.

Filmski program predstaviti će šest filmova, od kojih je pet kratkih filmova novih autora i autorica iz BiH koji su nastali u sklopu Škole kreativnog dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti, koju je Pravo Ljudski organizovao u partnerstvu sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta. Program donosi i dugometražni dokumentarni film njemačkog reditelja Alexandra Kleidera Berlinska buntovnička srednja škola koji će zapravo i otvoriti filmski program u Doboju 11. maja sa početkom u 18h u prostorijama NVO ToPeeR Doboj. Njemačka najčudnovatija srednja škola nema direktora, hijerarhije ni pritiska. Ovu berlinsku školu u potpunosti vode njeni učenici bez bilo kakvog vanjskog finansiranja. Odrasli đaci plaćaju svojim nastavnicima i sami odlučuju šta žele učiti.

Svi zainteresirani građani i građanke Doboja svih uzrasta pozvani su da učestvuju i na radionici stripa Hoćeš strip? u nedjelju, 13. maja, u 11h sati, koju će voditi učesnici/ce projekta Hoćeš kod mene?, a održati će se na Pavlović Univerzitetu Doboj.
Radovi nastali na radionici stripa u okviru projekta Hoćeš kod mene? biti će izloženi 15.maja, od 10h do 13h na Pavlović Univerzitetu Doboj.

Lokalni partneri programa su Pavlović Univerzitet Doboj i NVO ToPeeR Doboj.

Ulaz na sve događaje Pravo Ljudski putuje… u Doboju je slobodan.

Pravo Ljudski putuje… je inicijativa decentralizacije programa Pravo Ljudski Film Festivala, podržana od NED – Nacionalne fondacije za demokratiju iz Washingtona, DC, Fondacije Konrad Adenauer Predstavništvo u BiH i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Hoćeš kod mene? je umjetnički laboratorij filma i stripa koji uključuje 20 mladih kreativnih ljudi iz Doboja, Čapljine, Jajca i Kiseljaka koji će tokom jednogodišnjeg učešća raditi sa filmskim i strip umjetnicima, razmjenjivati iskustva i zajedno učiti i družiti se. Tokom radionica u spomenutim gradovima, učesnici/ice će biti smješteni kod svojih vršnjaka/inja, te će i ugostiti drugog/u učesnika/icu kod sebe tokom radionica u svom gradu. Projekat Hoćeš kod mene? Podržan je od Američke ambasade u Sarajevu.