Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljena za 12. maj

Predstava “Kredit” i na Mostarskom proljeću

l_47485afe2067d095ee31c79ab501935e

Tekst je prvi put postavljen 2013. u Barceloni, a prva je predstava igrala kontinuirano 440 puta do 2018. godine, obarajući sve rekorde gledanosti

U sklopu programa Mostarskoga proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar, u četvrtak, 12. maja, na Maloj sceni Hrvatskoga narodnoga kazališta u Mostaru, u 20 sati bit će odigrana predstava “Kredit” u izvedbi HNK Zadar.

Tekst je prvi put postavljen 2013. u Barceloni, a prva je predstava igrala kontinuirano 440 puta do 2018. godine, obarajući sve rekorde gledanosti. Do danas je preveden na osam jezika i postavljen u deset država. Tekst “Kredit” u Španjolskoj je dobio prestižnu Nagradu “Ceres”, priopćili su iz Matice Hrvatske Mostar.

Kredit je priča o klijentu kojemu je žurno potrebno dobiti novac od banke, ali situacija se zakomplicira kada mu menadžer poslovnice odbije omogućiti kredit zbog toga što ne ispunjava uvjete kreditiranja. Suočen s nemogućnošću ispunjenja svoje želje, klijent počinje prijetiti menadžeru i postupno pretvara njegov život u pravu noćnu moru. Uvjerljivost i sigurnost s kojom se klijent obraća menadžeru te poznavanje određenih intimnih situacija iz života menadžera malo po malo dovodi do promjene odnosa i situacija dominiranja između dvaju muškaraca.

Autor je popularni katalonski dramatičar, scenarist i prevoditelj Jordi Galceran, u španjolskom teatru poznat pod nadimkom “Kralj blagajne”. Režiju potpisuje Nenni Delmestre.

Za scenografiju i kostimografiju zadužena je Lina Vengoechea, a za oblikovanje svjetla Branimir Bokan. U Kreditu glume Davor Jureško kao Antonio, Alen Liverić u ulozi menadžera te Ivan Ivić – pijanist.