Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sartr

Predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” nagrađena na Festivalu u Rijeci

sartr

Nagrada “Veljko Maričić” za najbolju epizodnu ulogu bake Ane pripala je Jasni Diklić koja je majstorski ostvarila lik bake koja u vlastitoj mašti stvara sklonište od besmislenog i beznačajnog života

Predstava Sarajevskog ratnog teatra “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata je na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci nagrađena sa više nagrada.

Žiri Festivala koji je završen, u sastavu Darko Lukić (Hrvatska), Nataša Matjašec Rošker (Slovenija) i Tatjana Mandić Rigonat (Srbija) jednoglasnom odlukom dodijelio je nagrade.

Tako je nagrada “Nenad Šegvić” za najboljeg mladog glumca ili glumicu dodijeljena Džani Džanić za ulogu Sare. Balansirajući po rubovima komičnog i apsurdnog, Džana Džanić je kreirala lik Sare držeći stalno pod kontrolom sva glumačka izražajna sredstva i nikad ne prelazeći precizno procijenjenu mjeru.

Nagrada “Veljko Maričić” za najbolju epizodnu ulogu bake Ane pripala je Jasni Diklić koja je majstorski ostvarila lik bake koja u vlastitoj mašti stvara sklonište od besmislenog i beznačajnog života. Bježeći u vlastitu demenciju kao u sklonište od užasa stvarnosti, baka istovremeno boravi u dva svijeta – zaboravljenom i izmišljenom.

Također je nagrada “Veljko Maričić” za najbolji dizajn svjetla pripala Nedimu Pejdahu za svjetlo u predstavi “Moj sin samo malo sporije hoda“ SARTR-a. Svjetlo u predstavi postiže atmosferu izmjene realnog i irealnog prostora, postižući da vrlo realističan scenski prostor djeluje kao prizor iz mašte i ponovo se vrati u svjetla i sjene stvarnog.

Nagrada “Mediteran” Novog lista o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Davor Mandić, dobila je Snežana Bogićević za najbolju ulogu majke Mije. Nagrada joj se dodijeljuje za fino nijansiranje emocija u zahtjevnoj ulozi u kojoj se lako moglo otkliznuti u patetiku, no Bogićević je uspješno balansirala na granici patosa i omogućila gledatelju uvide u duboko kompleksne osjećaje majke bolesnog sina, saopćeno je iz SARTR-a.