Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koprodukcija s Ulysses teatrom

Predstava “Othello” ponovo na sceni SARTR-a

othello sartr
Foto: SARTR

Na sceni SARTR-a 1. i 3. novembra sa početkom u 20h publika će ponovo imati priliku pogledati predstavu „Othello”. Predstava je nastala u koprodukciji SARTR-a i Ulysses teatra, u režiji Oksane Dmitriieve.

“Othello” je jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i, najvažnije od svega, ljubav. U ovoj važnoj temi istražuje se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše.

Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uvjet za opstanak da čovjek živi i reagira prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila.

No, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulirati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna “miroljubiva” igra… Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Alban Ukaj, Ana Marija Brđanović, Davor Sabo, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Snežana Bogićević, Adnan Kreso, Mak Čengić i Alen Konjicija

REŽIJA: Oksana Dmitriieva
DRAMATURGIJA: Nejra Babić
FOTOGRAFIJE: Dženat Dreković

Predstava će biti izvedena sa titlovima na engleskom jeziku. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila blagajna@sartr.ba ili na brojeve telefona 033 664 070 ili 061 850 745.