Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SARTR

Predstava “Othello” u subotu premijerno izvedena na Brijunima

Foto: SARTR

Sarajevska publika će imati priliku premijerno pogledati predstavu “Othello” 18.09. na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR

U subotu, nakon skoro dva mjeseca intenzivnog rada, predstava “Othello” konačno je izvedena pred publikom u tvrđavi Minor na Malim Brijunima.

Proces rada na predstavi započeo je u Sarajevu na sceni Sarajevskog ratnog teatra, a posljednje dvije sedmice nastavljen je na Brijunima,gdje je cijela ekipa imala izuzetnu dobrodošlicu i rad sa ekipom Ulysses teatra na čelu sa Lenkom Udovički, Radetom Šerbedžijom i Duškom Ljuštinom.

Predstava je nastala u koprodukciji sa Ulysses teatrom i pod kreativnim vodstvom ukrajinske rediteljice Oksane Dmitriieve i njenog autorskog tima koji su činili scenograf/ kostimograf Myhail Nikolaev, koreografkinja Inna Falkova i kompozitorka Kateryna Palachova i dramaturginja Nejra Babić.

Ulogu Otela igra Ermin Bravo, Alban Ukaj – Jago , Ana Marija Brđanović – Dezdemona, Davor Sabo – Michele Cassio, Maja Salkić – Emilia, Jasenko Pašić – Roderigo, Snežana Bogićević – Bianca, Adnan Kreso – Montano, Mak Čengić – Lodovico, prvi oficir i Alen Konicija – drugi oficir.

Rediteljica Oksana, imala je jasnu viziju svog Otela, a njena kreativnost, način rada, otvorenost i ljudskost činili su proces jedinstvenim.

Od samog početka uspjela je da izgradi snažne veze sa glumcima kroz jasnu komunikaciju i duboko poštovanje prema ekipi, poštovanje koje je bilo potpuno uzajamno. Rezultat je jedan slojeviti, vizuelno angažovani komad koji tjera na razmišljanje.

U septembru u Sarajevu

Dizajner svjetla Nedim Pejdah u kombinaciji sa dizajnerom zvuka Davorom Rocca i autoricom muzike Kateryne Palachove učinili su da zidovi tvrđave Minor potpuno ožive i stvorili ambijent koji je glumcima dao dodatnu inspiraciju u ostvarivanju uloga. Predstava “Othello” je ispraćena dugotrajnim aplauzom i izazvala je potpuno oduševljenje publike.

„Igrati na tvrđavi Minor, na malom Brijunu je za glumca nevjerovatan izazov i iskustvo. Sigurno iskonski povratak umjetnosti. Za nas pored vrhunske partnerske igre, magične režije Oksane Dmitrieve, muzike Kataryne Palachove, scenografije, kostima Mykhayla Nikolayeva, koreografije Inne Falkove, igra tvrđava sa svom svojom grandioznošću, skrivenim hodnicima, zidovima po kojima hodaju kukci, nikad ne znate s kim ćete se sresti… ptice koje dolete u ključnim replikama, paunovi, srne i mufloni koji upadaju u probu kao da smo im “upali” u kuću, ali s odnosom, neka nas dok ne završimo, povući ćemo se. Cvrčci koji kao metronom otkucavaju…. zvjezdano nebo, munje i gromovi…. dar prirode prihvatiti kao najboljeg partrnera, kulisu i muziku… sve ovo je neopisivo i treba vrijeme da se iskustvo i emocije slegnu. Predstava koja kao zemljtores pomjera, posebno na emotivnom planu… valjda je ovo pravo pozorište”, izjavila je Maja Salkić

Sarajevska publika će imati priliku premijerno pogledati predstavu “Othello” 18. septembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.