Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Predstavljanje knjiga “Njegova žena” i “Prijestupnici” Marijane Dokoza

marijana dokoza
Foto: Udruga Hercegovka godine

Marijana Dokoza rođena je 1978. godine u Zadru. Književnica je i urednica hrvatskog portala u Njemačkoj Fenix-magazin.de i novinarka Večernjeg lista

U organizaciji Udruge “Hercegovka godine” u Mostaru će biti predstavljene knjige “Njegova žena” i “Prijestupnici”, hrvatske književnice i novinarke Marijane Dokoza.

Predstavljanje će se održati u utorak, 22. augusta, s početkom u 19.30 sati u Galeriji hercega Stjepana Kosače Mostar.

Iz bogatog stvaralačkog opusa književnice Marijane Dokoza, za mostarsku publiku odabrana su dva djela “Njegova žena” i “Prijestupnici” o kojima će, pored autorice, govoriti voditeljice i novinarke RTV HB Mirjana Šimunović i Julija Gubeljić.

“Njegova žena” je ispovijest psihički i fizički zlostavljane žene koja priča o životu s nasilnim suprugom, a potom i o granicama do kojih će doći kad dozna kako su dvojica muškaraca, od kojih je jedan njen suprug, silovali tada 13-godišnju djevojčicu u ratu.

Marijana Dokoza tu je istinitu i bolnu priču ispričala kroz riječi žene silovatelja što je rijetkost u pričama na ovu temu. Književni kritičari su istaknuli kako je autorica iznimno dobro analizirala sve likove.

Književni kritičar Marinko Krmpotić u jednom svom tekstu piše: “Svakako je i dobra analiza položaja žene u braku općenito, ali pogotovo u islamskoj vjeroispovijesti. Naravno, to pitanje povlači i niz drugih vezanih za ravnopravnost žena, a isto tako jako je dobro obrađeno i pitanje (ne)prilagodbe brojnih muslimanskih useljenika u Njemačkoj na zapadnjački način života, tema krvavog balkanskog rata i posljedica koje je to nasilje ostavilo na milione ljudi, muke porodičnog života u kojem jedna strana svoje obaveze ne shvaća nimalo ozbiljno“.

Roman “Njegova žena” je preveden na engleski jezik i nedavno je uvršten među knjige British Library, odnosno British National Library of the United Kingdom, koja je jedna od najvećih biblioteka na svijetu.

Zbirka “Prijestupnici”, autorice Marijane Dokoza i J. H. Macado, je postavljena kao ljubavni pjev zaljubljenih, čija ljubav je vječna ali zapriječena i zapravo neostvariva. Uvjerljivost je postignuta činjenicom kako se radi o dva autora.

Osvrt na ovu zbirku pjesama napisali su popularni hrvatski pjevači Željko Bebek, Peter Grašo i Đani Stipaničev.

Marijana Dokoza rođena je 1978. godine u Zadru. Književnica je i urednica hrvatskog portala u Njemačkoj Fenix-magazin.de i novinarka Večernjeg lista. Objavljuje i u medijima koji se bave kulturom kao npr. Matica iseljenika, Vijenac… Trenutno živi u Mainzu u Njemačkoj.

Autorica je tri knjige poezije (Sjene prošlosti, Dvorac tajni, Prijestupnici) i pet romana na hrvatskom jeziku (Izgubljeni u ljudskim mislima, Naranyin plač, Grijesi, Tragovi i Njegova žena), te jednog romana na njemačkom jeziku (Die Stimme). “Naranyin plač” i “Grijesi” u vrlo su kratkom roku dosegli status bestselera u Hrvatskoj, a roman “Grijesi” je u godini izlaska nominiran za hrvatsku književnu nagradu Kiklop.

Dobitnica je nagrade Utjecajne hrvatske žene koju dodjeljuje Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu. Godine 2016. uvrštena je među 25 najuspješnijih žena migrantskog porijekla s prebivalištem u Mainzu.