Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarsko proljeće

Predstavljanje knjige Josipa Milića “Schopenhauerov pesimizam”

l_c7aa6242c1efcbb5f5c412fe4aacc607

U programu predstavljanja, uz samoga autora, sudjeluju i doc. dr. sc. Antonio Poljak, prof. Krešimir Tabak te Misijana Brkić-Milinković

U sklopu Mostarskog proljeće 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar upriličit će se u utorak, 24. maja s početkom u 19, 30 sati predstavljanje knjige “Schopenhauerov pesimizam”, Josipa Mlakića u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

“Jedan od razloga zašto sam se odlučio za naslov Schopenhauerov pesimizam jest taj što je Schopenhauer prvi filozof koji je pokušao pesimizam promatrati s filozofskoga, a ne psihološkoga, ni povijesnoga aspekta. Drugi, podjednako važan razlog jest taj što, predajući već godinama filozofiju u srednjoj školi, mogu reći kako je Schopenhauer filozof čija filozofija izazove daleko najviše pozornosti i oprečnih stavova kod učenika.

Čini mi se kako je to zbog njegova originalnog pokušaja tumačenja svijeta i odnosa u tom svijetu. Zanimljivost je tim veća ako znamo da je njegov pesimizam zasnovan na voluntarizmu, kao i to da mu je on pridao metafizičku dimenziju”, kazao je o svome djelu autor Josip Milić.

U programu predstavljanja, uz samoga autora, sudjeluju i doc. dr. sc. Antonio Poljak, prof. Krešimir Tabak te Misijana Brkić-Milinković, priopćili su organizatori.