Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

autora Johanna Von Asbotha

Predstavljanje najznačajnijeg putopisa o Bosni i Hercegovini

211104_Azbot

Prvo izdanje putopisa na bosanskom jeziku objavljeno je ove godine, što predstavlja osobiti izdavački i prevodilački kuriozitet

Najznačajniji putopis za Bosnu i Hercegovinu iz austrougarskog perioda autora Johanna Von Asbotha, prvi put objavljen 1887. godine u Budimpešti na mađarskom jeziku, a potom preveden na njemački i engleski, bit će predstavljen danas u okviru sajma “Knjige u niši” u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru.

Prvo izdanje putopisa na bosanskom jeziku objavljeno je ove godine, što predstavlja osobiti izdavački i prevodilački kuriozitet.

Asbothova putopisna knjiga “Bosna i Hercegovina – putopisne slike i studije” nastaje na putovanjima kroz Bosnu, na kojima je autor bio u četverogodišnjoj pratnji Benjamina Kállayja, austrougarskog ministra finansija, kome je Bosna bila povjerena na upravljanje.

– Iz dosadašnjeg uvida u historijski razvoj austrijskog i njemačkog putopisa o Bosni, možemo ustanoviti da je Asbothov uradak najcjelovitiji prikaz putovanja, historije, kulturne historije, kulture življenja, historije graditeljstva, spomeničke tradicije, etnografskih i etnoloških osvrta, vjerskog života, usmene književnosti, statističkih podataka – napisao je prof.dr. Sead Šemsović u svom osvrtu na to djelo, saopćili su organizatori.