Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljen rekonstruisani trg ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

trgtrgtrg

Radovi na rekonstrukciji trga “Susan Sontag” ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu završeni su, a tim povodom večeras su to mjesto posjetile delegacije Kantona Sarajevo, Općine Centar, Sarajevo Film Festivala i Narodnog pozorišta Sarajevo.

– Ovaj hram kulture trebao je da dobije moderan trg, zbog čega je Općina Centar finansirala njegovu rekonstrukciju u iznosu od oko 1.200.000 KM – rekao je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić koji je izrazio zahvalnost radnicima kompanije Unigradnja koji su i prije predviđenog roka okončali rekonstrukcijske radove.

Novi izgled trga, po riječima direktora Sarajevo film festivala Mirsada Purivatre, pokazuje „fantastičan primjer o potrebi lokalne zajednice da grad učini ljepšim“.

– Želio bih se zahvaliti Općini Centar koji je ovaj projekt realizovala i omogućila da prostor trga koristi Sarajevo film festival. Ovo je još jedan korak ka Sarajevu, koji može da bude veliki kosmopolitski grad, te je ovo i putokaz za sve ljude iz politike, pa i privatnog biznisa da mijenjaju na bolje glavni grad BiH – poručio je Purivatra.

Na trgu su postavljene ploče od jablaničkog granita koji obezbjeđuje dugotrajno korištenje, što će prije svega osjetiti posjetioci Narodnog pozorišta.

– Ovakav objekat zaista zavređuje trg u divnoj estetskoj formi, koj odgovara dignitetu naše kuće i na neki način smo dobili na monumentalnosti Narodnog pozorišta. Sigurno da će prostor trga biti inspiracija mnogim umjetnicima i da će se izroditi ideje za neke nove umjetničke sadržaje – rekla je direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović.

Kao gosti večerašnjem događaju prisustvovali su članovi delegacije Kantona Sarajevo, s premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu, koji je naglasio da je trg “Susan Sontag” dio pozorišne scene, kao i Sarajevo film festivala u kojem će uskoro uživati domaći i strani posjetioci.

– Impresivno je da su u veoma kratkom roku bez negodovanja radnika završeni radovi na rekonstrukciji trga, na čemu zahvaljujemo općinskom načelniku i njegovoj administraciji – kazao je Konaković.