Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozorišni festival

Predstavom SARTR-a otvoreni 40. Internacionalni teatarski susreti u Brčkom

teatarski susreti brcko
Foto: Fena

Pozorišni susreti u Brčkom trajeće do 27. oktobra, a u takmičarskom dijelu predstaviće se pozorišta iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske

Predstavom “Moj sin samo malo sporije hoda” sarajevskog ratnog teatara SARTR sinoć su u Brčkom počeli 40. Internacionalni teatarski susreti.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, koji je Festival proglasio otvorenim, rekao je da je pozorište priča ljudske sudbine i da svako od nas treba da doprinese da naša svakodnevnica bude bolja.

Milić je istakao da je ovaj pozorišni festival jedinstven u regionu i da u budžetu Distrikta ima dovoljno prostora za njegovo finansiranje jer su benefiti koje ima višestruki.

Pozorišni susreti u Brčkom trajeće do 27. oktobra, a u takmičarskom dijelu predstaviće se pozorišta iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Pred Brčacima večeras će nastupiti Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke sa predstavom “Gospođica”. Treću takmičarsku veče nastupiće Bosansko narodno pozorište iz Zenice sa predstavom “Tri dana” ili “Uspon i pad gospodina B”, dok će četvrte večeri na sceni biti predstava “55 kvadrata” HNK Split.

Pete takmičarske večeri predstaviće se Satiričko pozorište “Kerempuh” iz Zagreba sa predstavom “Ožalošćena porodica”. Beogradsko dramsko pozorište nastupiće šeste takmičarske večeri sa predstavom “Prafaust”. Pretposljednje takmičarske večeri predstaviće se Narodno pozorište Sarajevo sa predstavom “Orestija”, dok će takmičarski dio zatvoriti predstava “Radovan treći” u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora.

U petak, 27. oktobra u čast pobjednika biće odigrana predstava “Goja” beogradskog “Jugoarta”, nakon koje će iste večeri uslijediti proglašenje najboljih u više kategorija te uručenje nagrada.

Pored takmičarskog biće organiziran i prateći program Festivala koji je otvoren sa pozorišno-dokumentarnom izložbom “Susreti na pozornici jedinstva i različitosti 1974-2023”.

U okviru pratećeg programa Festivala biće predstavljene dvije monografije: “Susreti na sceni jedinstva i različitosti” i “Pola vijeka pozorišnih susreta”, te Antologija srpske drame i Susreta pozorišta u četiri knjige, časopis “Susreti”, kao i sedam dječijih predstava.

Članovi stručnog žirija su Vida Ognjenović, Vlado Kerošević i Zijah Sokolović.

Ovogodišnji susreti pozorišta održavaju se pod motom “Prvih pedeset godina”.