Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijera predstave Itake 5. septembra u sarajevskom BKC-u

itake 1

Itake, predstava Benjamina Bajramovića premijerno će biti izvedena 5. septembra 2017. u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu s početkom u 21:00 sat. U cilju stvaranja novih vrijednosti na kulturnoj sceni Sarajeva i države mladi umjetnici odlučili su krenuti nezavisnim putem. Predstava Itake njihov je prvi projekt u koji su ušli bez unaprijed osiguranih finansijskih sredstava, ali s mnogo entuzijazma i hrabrosti.

Protagonist predstave po imenu Jakov (26 godina) dobio je radnu dozvolu vizu za Njemačku i planira što prije odseliti tamo, da kao diplomirani komparativista radi kao konobar u kafiću. On pripada zatvorenom društvu prijatelja u kojem su Nećko, nezaposleni diplomirani filozof, Maša, koja nikako da diplomira i odseli od roditelja, i Delboja, kojeg izržava tetka, koje do temelja biva potreseno Jakovljevom namjerom da ode.

Njegov uređeni odlazak pokreće lavinu u unutrašnjoj dinamici prijateljstva u kojoj se, tokom komada, polako pojavljuje skoro zaboravljena individualnost svakog od njih. Još jedan član tog društva je Miki, starac od sedamdeset godina, koji za sebe tvrdi da je jedini stvaran lik. On na društvo djeluje kao anti prorok: nema ponuditi nikakvu viziju budućnosti, jedino funckioniše kao ogledalo svakog od likova.

– Pozorišni projekt Itake tematizira vrlo malo dotaknut fenomen atmosfere nezadovoljstva mlađe generacije u Bosni i Hercegovini, koji često rezultira odlaskom iz države u potrazi za boljim životom negdje drugdje. Ova predstava bavi se upravo procjepom između želje za kvalitetnim životom i nesposobnosti za objektivno sagledavanje vlastite situacije. Predstava nastoji iz umjetničke perspektive tretirati problem o kojem se u javnoj sferi vrlo malo govori, posebno iz perspektive mladih ljudi. Na projektu rade mladi profesionalci i profesionalke koji su obuhvaćeni dilemom i aurom letargije i time predstava dobiva ličnu dimenziju. Samim tim ona postaje autorefleksivna, meditacija mladih ljudi nad svojom relevantnosti, rekao je Benjamin Bajramović autor i reditelj predstave.

Produkcijski, predstava je izabrala nezavisan put, ne iz bunta ili kritike, već iz potrebe. Predstava je proizvod svih članova ekipe podjednako. U predstavi igraju Adnan Goro, Ena Kurtalić, Kemal Rizvanović, Zoran Dragićević i Miki Trifunov. Izvršni producent i producentica su Zulfikar Filandra i Irena Orazović, dramaturgiju je radio Dario Bevanda, a za vizuelni identitet pobrinula se Selma Dokara.

– Nadamo se da će predstava biti inspirativna, da će možda nekog dotaknuti kao što je dotakla nas koji smo je radili, kaže Bajramović.

Karte za predstavu su besplatne i možete ih preuzeti dan prije ili na dan igranja na blagajni BKC-a.