Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narodno pozorište sarajevo

Premijera predstave “Svijet mogućnosti” 11. maja na sceni NPS

predstava harisa pašovića
FOTO: NPS

Projekat u okviru kog se priprema predstava “Svijet mogućnosti” nosi naziv “Enabled Theatre” provodi se u saradnji između East West Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta, Grad Teatra Teatra Budva i Plesnog centra Tala, sufinansiran je sredstvima Evropske unije kroz program Kreativna Evropa

Premijera predstave “Svijet mogućnosti“, čiji je autor i reditelj Haris Pašović, premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta 11. maja. Predstava je rezultat rada na međunarodnom projektu čiji je cilj osvjetljavanje života osobe sa invaliditetom.

“Svijet mogućnosti“ kao glavnu temu ima život djece i ljudi s autizmom i cerebralnom paralizom, ali i živote članova njihovih porodica, institucija koje su dio njihovih života, njihove svakodnevice, izazova sa kojima se susreću.

Autor i reditelj Haris Pašović ističe da nije bilo lako napraviti dramski tekst s obzirom da okosnicu čini materijal čiju suštinu nije moguće izraziti riječima, te da su glumačke kreacije presudne za sadržaj.

Na projektu rade godinu dana

-Na predstavi radim sa jednom glumačkom ekipom koja je duboko ušla u cijeli proces. Mi zapravo radimo godinu dana na ovom projektu. Imali smo radionice u Sarajevu, i u Novom Sadu, u Budvi. Radili smo i sa našim koleginicom Larisom Lipovac Navojec iz Zagreba koja je koreograf i jedan od partnera u ovoj priči, ali nama je ključno partnerstvo sa institucijama koje rade sa osobama sa invaliditetom. U Sarajevu, Novom Sadu i Budvi mi smo posjetili centre i dnevne boravke koji se bave i gdje borave osobe sa invaliditetom, provodili s njima vrijeme i stekli jedan određeni uvid u njihove živote, koji sad želimo da prenesemo publici – objašnjava Pašović i dodaje da je pred glumcima veliki izazov, glumački i ljudski, ali da ne sumnja da će fantastično iznijeti svoje uloge.

U sapćenju NPS se navodi da su probe koje su u toku početak posljednje faze ovog projekta, kada će svi učesnici pretočiti svoja iskustva i ono što su kroz radioničarski rad naučili u prethodnom periodu.

Pored autora i redatelja Harisa Pašovića, umetnički tim čine: kostimografkinja Marina Sremac, kompozitor Dino Šukalo, scenograf Ivana Jančić, koreografkinja Larisa Lipovac Navojec. U predstavi igraju: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović.

Kreativna Evropa

Predstava će se izvoditi u gradovima partnerima Sarajevu, Novom Sadu, Zagrebu i Budvi.

Projekat u okviru kog se priprema predstava “Svijet mogućnosti” nosi naziv “Enabled Theatre” provodi se u saradnji između East West Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta, Grad Teatra Teatra Budva i Plesnog centra Tala, sufinansiran je sredstvima Evropske unije kroz program Kreativna Evropa.

Ulaznice za sarajevsku premijeru predstave “Svijet mogućnosti“, koja će biti izvedena 11. maja 2024. godine, moguće je već sad rezervisati putem zvanične web stranice Narodnog pozorišta Sarajevo na linku, saopćeno je iz NPS.