Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nesvakidašnja predstava

Premijera “Seljačke opere” Andraša Urbana na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu

seljacka opera press nps
Foto: Fena

Bela Pinter je napisao „Seljačku operu“, kako navodi Urban, u vrijeme formiranja nacionalističkog stava u kulturi

Predstava “Seljačka opera” Darvaša Benedeka i Pintera Bele, a u režiji Andraša Urbana, premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u srijedu, 17. aprila.

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić istaknuo je da je riječ o izazovnom, atipičnom formatu za Narodno pozorište.

-Mislim da će publika već na premijeri vidjeti zašto smo je, s punim pravom, najavljivali kao jednu nesvakidašnju predstavu, jedan zanimnjiv stilski, tematski žanr koji je teško definisati nekim konvencionalnim riječima – naveo je Mustafić.

Direktorica drame Narodnog pozorišta Vedrana Božinović istakla je da se za ovaj tekst odlučila zbog toga što smatra da korespondira sa stvarnošću u kojoj živimo.

-Ali i zato što u samom naslovu spaja nespojive stvari. Sam naslov je oksimoron. Spojiti najelitniju izvedbenu umjetnost sa nećim što je više kolokvijalni izraz, nego odrednica geografska ili urabano-ruralna, meni je bilo beskrajno zanimljivo. Mislim da živimo u vremenu oksimorona. Živimo u vremenu koje je spoj nespojivog, koje melje običnog čovjeka, kakao ga mi zovemo, jer svi smo mi obični ljudi – kazala je Božinović.

Ona je naglasila da je ovo tekst koji je bez obzira na svoju atraktivnost i vrlo sklizak na terenu. On nije samo komedija, a nije ni samo drama koja se pjeva, već govori o jako bitnim stvarima koje ostaju sakrivene ispod površine.

-Jedna od najvažnijih je teret prošlosti i onoga što nosimo kao naš DNK, te grijehe naših predaka, koji utiču na naš život – istakla je Božinović te naglasila da joj je bilo bitno da jedan takav tekst povjeri nekome u koga ima povjerenje.

Božinović je istakla da je ova izvedba drugačija od svih koje su rađene po istom predlošku.

Reditelj Andraš Urban kazao je da smatra da je urađen ogroman posao.On je rekao da se kroz proces rada na predstavi postiglo da se predstava izvodi kao ansambl predstava. Urban je također kazao da je sve vrijeme osjećao i da mu je to drago da su glumci, saradnici, jako željeli predstavu, te da su se maksimalno davali, trošili.

-Smatram da smo stvorili jednu vrlo ozbiljnu predstavu, koja je s druge strane i duhovita i zabavna i u kojoj se od prvog do zadnjeg trenutka pleše, pjeva. Ali s druge strane se ostvaruje na jedan dramsko glumački način – kazao je Urban.

Bela Pinter je napisao „Seljačku operu“, kako navodi Urban, u vrijeme formiranja nacionalističkog stava u kulturi.

Reditelj Andraš Urban kazao je da će sarajevska publika imati priliku pogledati ovaj komad na jedan potpuno drugačiji način, te da se predstava organski vezuje za naše prostore.

U predstavi igraju: Sanjin Arnautović, Amra Kapidžić, Aldin Omerović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Sara Seksan, Vedrana Božinović, Mirvad Kurić, Sanin Milavić i Mak Čengić.

U predstavi učesvtvuju i muzičari : Fuad Šetić (čembalo, korepetitor i dirigent), Amar Beširević (violina I), Ajnija Germić (violina II), Sara Kasap (violina III) i Rastko Zečević (kontrabas).

Koreograf je Krisztian Gergye, scenografiju i kostime radi Adisa Vatreš-Selimović, a muzička saradnica je Lejla Jusić.