Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK Mostar

Premijera “Stepskog vuka” nobelovca Hermanna Hessea 21. marta

stepski vuk hnk mostar
Foto: Fena

Iz HNK-a Mostar istaknuli su kako su prve dvije reprizne izvedbe rasprodane

Premijera predstave Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar ”Stepski Vuk”, Hermanna Hessea upriličit će se u četvrtak, 21. marta u 20 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, nova predstava HNK-a Mostar nastala je u prvoj službenoj koprodukciji s Lutkarskim kazalištem Mostar. Predstava je rađena prema kultnom romanu Hermanna Hessea, a rediteljica i autorica dramatizacije je Tamara Kučinović.

Predstava je rađena prema kultnom romanu Hermanna Hessea, a rediteljica i autorica dramatizacije je Tamara Kučinović. Scenski pokret potpisuje Goran Guksić, scenografiju i kostime Davor Molnar, oblikovanje svjetla Tamara Kučinović, dok je autor muzike Marko Lucijan Hraščanec.

Druga predstava izvan matične scene

-Nakon ‘Staklene menažerije’ ovo je druga predstava koju radimo izvan naše matične scene, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače i stoga velika zahvala direktoru Danijelu Vidoviću i cijeloj ekipi na gostoprimstvu i saradnji. Želim naglasiti kako je ovo prva službena koprodukcija HNK Mostar i Lutkarskog kazališta Mostar. Poveznica je između dva pozorišta rediteljica Tamara Kučinović, jer je njeno primarno područje lutkarstvo. Ovo je prva naša saradnja, i nadam se kako neće biti posljednja, jer je raskoš Tamarina talenta velika. Smatram kako su svi u procesu napravili izvrstan posao s obzirom na uvjete, zato želim javno zahvaliti glumcima i tehnici HNK Mostar jer su odradili lavovski dio posla, a isto tako i Jadranki Popović Miljko i Ivanu Nevjestiću iz Lutkarskog kazališta Mostar. I na kraju, zahvala Bojanu Beribaki kojeg smatramo dijelom našeg ansambla. Uvjeren sam kako će ovo biti zanimljiva i atraktivna predstava te još jedan iskorak za HNK Mostar koji dosljedno prati savremenu teatarsku estetiku – kazao je direktor HNK Mostar Ivan Vukoja.

Rediteljica Tamara Kučinović naglasila je važnost Hesseova romana.

-‘Stepski vuk’ knjiga je koja me čekala dugo i to je jedan od mojih omiljenih romana zato što je u njemu upisano toliko toga vezano za čovjeka i njegov identitet. Za mene je ovo bio jedan izuzetno kreativan proces i nadam se kako će to sve izići van i da će publika to prepoznati. Voljela bih se zahvaliti direktoru Vukoji na povjerenju i svim ljudima s kojima sam radila, kao i tehnici HNK Mostar. Proces je bio izuzetno turbulentan u pozitivnom smislu. Postoje ansambli kojima ću se uvijek rado vratiti, a ovo je jedan od njih – izjavila je rediteljica Kučinović.

Asistent rediteljice i koreograf Goran Guksić kazao je kako je oduševljen glumačkim ansamblom predstave jer su predano radili na predstavi.

-Smatram kako smo napravili nešto lijepo i veliko. Iskoristio bih ovu priliku pozvati publiku da pogleda ovu predstavu – rekao je Guksić.

Hrabrost glumačkog ansambla predstave

Bojan Beribaka, glumac dubrovačkog Kazališta Marin Držić, osvrnuo se na terapeutsku ulogu procesa.

Jako mi je drago što sam ponovno u Mostaru, u HNK Mostar gdje sam ostvario neke od svojih najboljih uloga i što radim s ljudima koji su mi kao porodica. Ovaj mi je proces pomogao da se vratim samome sebi. Hvala Tamari na ovoj terapiji – istaknuo je Beribaka.

Dramska prvakinja HNK Mostar Jelena Kordić Kuret govorila je o zahtjevnosti i izazovnosti teatarskog procesa.

-Grizli smo još jače i više jer smo vjerovali u Tamarinu ideju i jer smo vjerovali kako je jedino takvim pristupom moguće rasti. Kao ansambl smo još snažniji i složniji, zato se želim zahvaliti Tamari i njenom timu, našim kolegama iz Lutkarskog kazališta i Bojanu Beribaki. Također, želim se zahvaliti mom matičnom ansamblu na izuzetnoj hrabrosti – kazala je Jelena Kordić Kuret.

Ana Franjčević istaknula je poteškoće koje su pratile proces i spremnost svih da zajedno iznesu predstavu, dok je Jadranka Popović Miljko naglasila prijateljski odnos cijelog tima koji ima nešto što niko nema i kako je u pitanju istinska čarolija.

U predstavi igraju Bojan Beribaka, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Jadranka Popović Miljko, Ivan Nevjestić, Jelena Kordić Kuret, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić i Nikolina Marić.

Iz HNK-a Mostar istaknuli su kako su prve dvije reprizne izvedbe rasprodane.