Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijerom dokumentarnog filma “Saraj’vo” otvoreno 22. izdanje MESS – Modul memorije

Mustafa Mustafic – premijera (9)

Premijerom dokumentarnog filma “Saraj’vo” direktora fotografije Mustafe Mustafića večeras u kinu “Meeting Point” zvanično je počelo 22. izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festival MESS – Modul memorije.

Ovo unikatno i vrijedno djelo priča neispričane sarajevske priče, te slika svakodnevne gradske rituale i iz neotkrivenih uglova otkriva obične i neobične građane Sarajeva.

Ipak, “Saraj’vo” je prije svega autorski omaž gradu i svjedočanstvo o fragment vremena, ali i lična, sasvim intimna slika jednog Sarajlije.

Autor ovog vrijednog djela kaže da je inspiraciju za dokumentarac pronašao u filmovima koji su snimljeni skoro prije stotinu godina.

Prije svega su filmovima “Berlin: Simfonija velegrada” Waltera Ruttmanna iz 1927. i “Čovjek s kamerom” Džige Vertova iz 1929. godine.

Kao predavač na Akademiji Mustafić je studentima često prikazivao te kultne dokumentarne filmove te je došao na ideju da i sam napravi sličan film o Sarajevu, čija je premijera namjerno zakazana za 6. april – Dan Grada Sarajeva.

Program 22. Modula memorije nastavit će se već 8. aprila kada će se u Galeriji Java u 19 sati otvoriti izložba fotografija “Rohingya“, fotografa Davida Verberckta, a ostatak filmskog programa činit će projekcija filma “Sjećanje na druge“, slovenske umjetnice Ane Čigon koja će se održati u Kinu Meeting Point u četvrtak 27. aprila u 19 sati. Nakon filma upriličen će biti i razgovor s publikom o temi “Koliko prošlosti nam treba za budućnost?”, a učesnici će biti Ana Čigon (umjetnica i režiserka), Nejra Nuna Čengić (doktorica antropologije i istraživačica) i Nihad Kreševljaković (historičar i direktor Festivala MESS).

U posebnom fokusu ovogodišnjeg programa bit će promocije knjiga. Prva promocija održat će se 25. aprila u Pozorištu mladih Sarajevo sa početkom u 18 sati, a predstavit će se knjiga “Žena koja pjeva / Zgarišta“, libanonsko-kanadskog autora, Wajdia Mouawada. Mala scena Sead Bejtović Malecni bit će mjesto promocije još dvije knjige. Knjiga “Teatar u ratnom Sarajevu 1992-1995.“ autora Davora Diklića predstavit će se u petak 5. maja sa početkom u 19 sati dok će monografija “Žene opkoljenog Sarajeva“ nedavno preminulog fotografa Hidajeta Delića, biti predstavljena u petak, 9. maja sa početkom u 19 sati. Istoimena izložba fotografija Hidajeta Delića postavljena će biti od 4. do 9. maja u galeriji Narodnog univerziteta Konjic.

U teatarskom dijelu programa publika će moći pogledati dvije predstave. Komad “Naš razred“ reditelja Dine Mustafića, na sceni Kamernog teatra 55 igrat će 20. aprila sa početkom u 20 sati dok će predstava “Moja fabrika“ u režiji Selme Spahić, igrati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici u utorak, 25. aprila od 19 sati i 30 minuta.