Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

in memoriam

Preminuo bh. književnik i dramaturg Nijaz Alispahić

nijaz alispahic
Foto: Festival MESS

Nijaz Alispahić višestruko je nagrađivan za svoj rad

Bh. književnik i dramaturg Nijaz Alispahić preminuo je u Tuzli u 84. godini.

Ovu informaciju je potvrdila njegova kćerka, prvakinja Drame Sarajevskog ratnog teatra Selma Alispahić. Studije jezika i književnosti završio je u Beogradu, a postdiplomske studije u Sarajevu. U Gradačcu 1973. godine pokreće književnu manifestaciju “Kikićevi susreti”. Radio je kao dramaturg i umjetnički direktor Narodnog pozorišta u Tuzli.

Neka od njegovih djela su: “Vatre stišane pjesmom”, “Karakazan”, “Sire, došli su ratnici”; “Sihirbaz”… Poznat je po dramama “Zmaj od Bosne”, “Hasanaginica”, “Aska i vuk” itd.

Njegova djela prevođena su na više stranih jezika, a zastupljen je u Antologiji bošnjačke pripovijetke 20. stoljeća i Antologiji bosanskohercegovačke drame 20. stoljeća.

Nijaz Alispahić višestruko je nagrađivan za svoj rad. Dvostruki je laureat nagrade “Ivo Andrić” za najbolju pripovijetku za 1983. i 1989. godinu. Dobitnik je nagrade “Zijo Dizdarević” za najbolju pripovijetku za 1977. i 1978., zatim nagradu časopisa “Život” za najbolju prozu 1977., nagrade za najbolju kratku priču “Glasa” 1977. godine i prištinskog “Jedinstva” iste godine, kao i dvije nagrade za najbolju novinarsku priču “Fronta slobode”.

Trostruki je laureat nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najboljeg dramaturga i najbolji repertoar u sezoni od 1983. do 1989. Dobitnik je i nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najbolju dramatizaciju djela “Derviš i smrt” 1989. godine.

Direkcija Festivala MESS mu je 2021. uručila priznanje Zlatni lovor vijenac za doprinos umjetnosti teatra.

“Nikada se nisam zanosio niti vjerovao da umjetnost može promijeniti svijet, ali može donijeti nešto što je vrlo moćno. Može poslati krik koji ostaje vječan. Sve što sam imao dao sam ljepoti u srcima drugih, a to je moje srce”, kazao je tada.