Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U 88. godini

Preminuo književnik Ismail Kadare

Ustupljena fotografija

Predsjednik Albanije Bajram Begaj rekao je da su Albanija i Albanci danas izgubili svog književnog genija, Balkan pjesnika svojih mitova, a Evropa i svijet jednog od najistaknutijih predstavnika moderne književnosti

Albanski pisac Ismail Kadare preminuo je u ponedjeljak u Tirani u 88. godini života, potvrdila je izdavačka kuća “Onufri”.

Kadare je rođen 1936. u Gjirokastëru, gradiću u planinama južne Albanije o kojem je napisao roman “Kronika u kamenu”, a koji je također dio svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Trideset godina svoje spisateljske karijere Kadare je živio u komunističkoj Albaniji, gdje je napisao i svoja vrhunska djela “General mrtve vojske”, “Velika zima” i “Most na tri luka”.

Američki list “The Boston Globe” njegov roman “General mrtve vojske” opisao je kao “moćan i dirljiv roman” a također je uvršten u 100 knjiga stoljeća francuskog lista “Le Monde”.

U romanu “General mrtve vojske” opisuje se dolazak poraženoga talijanskoga generala u Albaniju kako bi skupljao kosti svojih vojnika, a zanimanje za prošlost ishodište je i romana “Tvrđava”, gdje se opisuje protuturska borba Albanaca pod vodstvom Skenderbegovim.

Kadare o oslobođenju Tirane i uspostavljanju narodne vlasti piše u romanu “Glavni grad u studenom”, o raskidu sa Sovjetskim Savezom u romanu “Velika zima” te prekidu odnosa s Kinom u Sumraku stepskih bogova, a djela su mu prevedena na mnoge jezike.

Kadare je emigrirao u Francusku 1990. godine, a 1996. postao član Francuske akademije moralnih i političkih znanosti.

Predsjednik Albanije Bajram Begaj rekao je da su Albanija i Albanci danas izgubili svog književnog genija, Balkan pjesnika svojih mitova, a Evropa i svijet jednog od najistaknutijih predstavnika moderne književnosti.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je kako će izuzetan doprinos Ismaila Kadarea albanskoj i svjetskoj književnosti nastaviti nadahnjivati ​​generacije koje dolaze.

Svojim djelima neustrašivo se zalagao za albanski jezik, kulturu, kao i za pravo naroda Kosova da živi u slobodi, napisala je Osmani na društvenoj mreži X.