Prezentacija arheoloških otkrića na Butmiru

butmir

Postignuti rezultati arheološke prospekcije lokaliteta prahistorijskog naselja “Butmir” bit će predstavljeni danas na Ilidži.

Kako je saopćeno, od 2016. godine do danas, na lokalitetu nacionalnog spomenika prahistorijskog naselja u Butmiru započet je projekt arheološke prospekcije i definiranja arheološkog potencijala.

Nakon dvije faze navedene prospekcije na ovom lokalitetu, Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu sa partnerima predstavlja postignute rezultate ovog projekta u raspostranjenosti arheoloških potencijala na lokacijama Bare, Poljoprivredni institut Ilidža i Termalna rivijera.

Organizatori i govornici na prezentaciji bit će predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Federalnog zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Udruženja “Društvo arheologa 1894”, njemačkog Arheološkog institut Berlin, prof.dr. Blagoje Govedarica uime Centra za balkanološka ispitivanja, kao i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.