Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Promocija sabrane poezije Huseina Haskovića u petak u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Na sarajevskoj promociji sabrane poezije Huseina Haskovića ‘Kuća koja teče’ govorit će i autor, a kao sudionici najavljeni su i Semedin Kadić, Kenan Efendić te Selma Alispahić

Sabrana poezija Huseina Haskovića ‘Kuća koja teče’ bit će promovirana u petak u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Amila Kahrović Posavljak kaže da je to zbir njegovog ukupnog pjesničkog djelovanja dosada i prisjeća se da je, još kao mlada čitateljica, njegovu prvu zbirku čitala prije oko 25 godina.

-Već to svjedoči o tome kako njegovo pjesničko djelo traje u našoj književnosti. Isto tako veoma je duboko, posebno u jezičkom smislu. Husein Hasković je, a to se posebno vidi u ovoj knjizi u kojoj je objedinjena njegova poezija, jeziku prišao na način kako to nije nijedan pjesnik sa naših prostora u posljednjih pedeset godina – naglasila je za Fenu Kahrović Posavljak, koja će biti jedna od promotorica.

Za njegov jezik kaže da je dubok, težak, snažan. Baš kao i ukupna kompozicija njegove poezije, njegov jezik je za Kahrović Posavljak ‘iz zemlje ne samo u smislu Bosne i Hercegovine, nego i iz zemlje – one iz koje smo stvoreni i iz vode’.

-Njegova poezija je sva iz ljudskog duha, ljudskog ruha iz unutarnjeg bogatstva. Pristupajući toj vrsti motiva Husein Hasković ispisuje poeziju, koja nam sasvim drugačije od uobičajenog pogotovo pomodarskog, otkriva načine na koje svijet koji vidimo ustvari postoji pred nama. Način na koji on prilazi jeziku i svim tim konceptima je dosad neviđen u savremenijoj bh. književnosti – naglasila je.

Tu zbirku poezije smatra značajnom ne samo zbog, kako je kazala, takvog zaokruženja fascinantnog pjesničkog opisa, nego i zato što ćemo dobiti mini sliku puta i naše poezije i našeg jezika u posljednjoj četvrtini stoljeća.

Na sarajevskoj promociji sabrane poezije Huseina Haskovića ‘Kuća koja teče’ govorit će i autor, a kao sudionici najavljeni su i Semedin Kadić, Kenan Efendić te Selma Alispahić.