Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarsko ljeto

Promovirana knjiga poezije Ibrahima Kajana “Nakon potopa”

nakon_potopa (1)

Ibrahim Kajan spada među one autore koji su se tokom višedecenijskog rada pronalazili gotovo u svim književnim formama, a do sada je objavio blizu četrdeset različitih djela

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto” sinoć je u Narodnoj biblioteci Mostar upriličena promocija najnovije knjige poezije mostarskog književnika Ibrahima Kajana.

“Nakon potopa” je Kajanova osma knjiga poezije, koja se sastoji od četrdesetak pjesama poredanih u četiri ciklusa: “Sveto janje”, “Nakon potopa”, “Daleko putovanje”i “Zalazak Sunca”, priopćil isu organizatori.

“U pitanju je jedan metaforički naslov prahistorijskog porijekla. Osim priče iz prošlosti, iz biblijskih vremena, govori i o vremenu kataklizme međudruštvenih odnosa i ratnih pokreta na našem prostoru. U pitanju je zapravo životopis autobiografskog karaktera. Za razliku od mojih dosadašnjih pjesama, u ovoj knjizi se izražavam jezikom narativnog karaktera”, istaknuo je Kajan.

Ibrahim Kajan spada među one autore koji su se tokom višedecenijskog rada pronalazili gotovo u svim književnim formama, a do sada je objavio blizu četrdeset različitih djela.

Promotori prof. dr. Safet Sarić, doc. dr. Irma Marić te prof. em. dr. Elbisa Ustamujić složili su se da je Ibrahim Kajan jedan od najdosljednijih književnika suvremene bošnjačke književnosti, s prepoznatljivim stilom izražavanja.

Mostarski književnik sa zagrebačkom adresom kontinuirano svoja izdanja promovira na kulturnoj manifestaciji “Mostarsko ljeto”, želeći, kako sam kaže, dati podršku i doprinos tom festivalu kulture s dugom tradicijom.

“Kultura je melem na sve rane, udarce I razočarenja koje smo zadobili. Ništa ne liječi kao kulturni ambijent i kultura koja se proizvodi. Tamo gdje se kultura samo njeguje kao tradicija, te su zemlje siromašne, ali tamo gdje se uz tradiciju oplemenjuju različiti vidovi kulture, a upravo to imamo ovdje, to obogaćuje naš unutarnji život”, kazao je Kajan.

Mostarsko ljeto nastavlja se večeras izložbom “Mi karijatide i atlanti”, mladog sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora Adisa Lukača, koja će biti otvorena u Centru za kulturu Mostar u 20.30 sati.