Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ANUBiH

Promocija monografije “Stranputice rane arheologije u Bosni i Hercegovini”

stranputice rane arheologije u BiH
Foto: ANUBiH

Knjiga je puna veoma zanimljivih autentičnih dokumenata koji se odnose na rad Ćire Truhelke, Franca Fiale i drugih tadašnjih istraživača, a uz to je pisana akribično, te se lako čita i pobuđuje interes ne samo stručnjaka, nego i šire čitalačke publike

Monografija „Stranputice rane arheologije u Bosni i Hercegovini“ autora Adnana Kaljanaca predstavlja najnovije izdanje Centra za balkanološka ispitivanja Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Monografija će biti promovisana danas u Plenarnoj sali Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Ovom knjigom se nastavlja niz publikacija koji je zbog izuzetnog kvaliteta izdvojen kao edicija „Vanserijska izdanja“ koju je ova najstarija naučna jedinica ANUBiH-a otpočela još 70-ih godina prošlog vijeka, objavljivanjem čuvenih pet tomova „Praistorije Jugoslavenskih zemalja“.

Ta jedinstvena publikacija je označila puni preokret u našoj arheološkoj nauci, a o njenoj vrijednosti u dovoljnoj mjeri govori činjenica da je ona i danas, skoro 50 godina od prvog izdanja, još uvijek neprevaziđena i nezaobilazna literatura koju koriste brojni naučnici iz čitavog svijeta.

Knjiga Adnana Kaljanca je velikim dijelom na osnovu kvalitete i značaja na tragu prethodno navedenog izdanja. Ona predstavlja prvu svesku serije od tri monografije koje se bave pitanjima početaka naše arheološke nauke, iz vremena kad je Bosna i Hercegovina bila u sastavu Austro-Ugarske monarhije i Kraljevine Jugoslavije. Već ovom prvom sveskom te serije, učinjen je veliki i važan iskorak u proučavanju razvoja naše arheologije. Na osnovu detaljnog istraživanja obimne i do sada zapostavljene arhivske građe, autor ovdje detaljno iznosi podatke o metodologiji iskopavanja i cjelokupnom načinu rada iz tog pionirskog doba naše nauke. Time se stiče uvid u kvalitet tih prvih arheoloških izvora, na kojima se dobrim dijelom zasnivaju današnje arheološke teorije i saznanja. Pri tome autor dokumentovano razbija neke iluzije o kvalitetu i pedantnosti naučne prakse iz austrougarskog doba i upućuje na oprez pri korištenju te građe.

Knjiga je puna veoma zanimljivih autentičnih dokumenata koji se odnose na rad Ćire Truhelke, Franca Fiale i drugih tadašnjih istraživača, a uz to je pisana akribično, te se lako čita i pobuđuje interes ne samo stručnjaka, nego i šire čitalačke publike. No, njen značaj je prije svega u tome što, po prvi put, pruža objektivni i cjelovit uvid u način i kvalitet rada naših prvih istraživača. Zbog toga će ovo djelo, bez sumnje, biti važna orijentacija sadašnjim i budućim generacijama arheologa u pogledu kvaliteta i upotrebljivosti nalaza iz tog vremena, koji još uvijek predstavljaju više od 50% naše cjelokupne arheološke građe.