Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodno pozorište Sarajevo

Proslava Međunarodnog dana teatra uz baletni klasik “Posljednja noć; Šeherzada”

balet seherzada nps
Foto: Velija Hasanbegović

Čuveni balet “Šeherzada” komponovao je Nikolaj Rimski – Korsakov, a u glavnim ulogama nastupit će solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Ivan Salonski

U srijedu, 27. marta, svi ljubitelji baletne umjetnosti, povodom Međunarodnog dana teatra, moći će uživati u igri solista i ansambla baleta kada će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izveden baletni klasik „Posljednja noć; Šeherzada“ u koreografiji i režiji Vesne Orlić.

Predstava počinje u 19:30 sati.

Fragment iz baleta ruskog kompozitora Arama Hačaturjana “Posljednja noć“ prvi je dio ove baletne predstave u kojem igraju Luisa Escamilla Rodriguez i Elio Arnoldo Villa Garcia.

Čuveni balet “Šeherzada” komponovao je Nikolaj Rimski – Korsakov, a u glavnim ulogama nastupit će solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Ivan Salonski.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

„Kako mi je ovaj čarobni grad ostao u sjećanju kao multikulturalni ambijent na razmeđi Istoka i Zapada, u kome se prepliću tradicionalno i moderno, vizuelna raskoš i orijentalni mirisi, simfonijska suita Šeherzada bio mi je logičan izbor i inspiracija za koreografiju u kojoj dominira svevremena priča o ljubavi, prevari, izdaji, mržnji, nasilju, osveti i smrti.

Kooperativnost, visoka motivacija, entuzijazam i otvorenost prema inovacijama, ali i simbolika legendarne heroine koja je vijekovima bila simbol umjetnosti pripovijedanja, dala mi je ideju da spojim dramske i plesne elemente i tako u potpunosti iskoristim kreativni potencijal ansambla“, zapisala je koreografkinja baleta „Posljednja noć; Šeherzada“ Vesna Orlić.

Balet “Posljednja noć; Šeherzada” ponovo je na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo u četvrtak, 4. aprila, sa početkom u 19:30 sati.

Radno vrijeme blagajne:

-Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.
-Ostalim radnim danima od 9:00–15:00 sati.