Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BNP

Prve reprize predstave “Kiselina” u četvrtak i u petak u Zeničkom pozorištu

kiselina bnp zenica
Foto: BNP Zenica

“Snaga ovog djela leži u njegovoj direktnosti i nepatvorenosti, te poziva na lično propitivanje vlastitog odnosa prema dvjema univerzalnim istinama – smrti i životu”, smatra Hamzagić

Nakon uspješne premijerne izvedbe na XXIII festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i osvojenih sedam nagrada, prve reprize predstave „Kiselina“ na repertoaru su u tekućoj sedmici.

Reprizne izvedbe predstave „Kiselina“, autorice Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. & Scene MESS Sarajevo, bit će odigrane u četvrtak i u petak, 13. i 14. juna u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

kiselina bnp zenica
Foto: BNP Zenica

Prema riječima reditelja: „Za ovu porodicu smrt je teg koji ih sputava u nastojanju da nastave živote, ili da ih pak konačno počnu živjeti. Ona ih suočava sa vlastitim strahovima i slabostima. Razotkriva ih. Smrti, toj prolaznosti, spisateljica suprostavlja ‘konzerviranje’, proces koji ne može spriječiti propadanje, ali ga može odložiti. Pravljenja zimnice, kao okolnost koja se ponavlja, ovoj otuđenoj porodici povod je okupljanja. Kiselina koju prave, jednom godišnje na kraju ljeta, ritual je lišen svake funkcionalne potrebe izuzev nastojanja da se bar nakratko skupe, da bar nakratko budu „normalni“. Snaga ovog djela leži u njegovoj direktnosti i nepatvorenosti, te poziva na lično propitivanje vlastitog odnosa prema dvjema univerzalnim istinama – smrti i životu.“

U predstavi igraju: Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović.

Dramaturginja predstave je Asja Krsmanović. Scenografija predstave je bila povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje, dok je za muziku bio zadužen Enes Zlatar.