Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bnp

Rado gledana predstava „Tri dana“ u petak na sceni Zeničkog pozorišta

predstava tri dana bnp zenica

Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević

Rado gledana predstava „Tri dana“, prema tekstu Romana Sikore i u režiji Tanje Miletić-Oručević bit će odigrana u petak, 5. aprila u 20 sati na matičnoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. 

„Autor dramskog teksta ‘Tri dana’, Roman Sikora, sam je tekst žanrovski determinirao kao crnu komediju, ali je proces postizanja komičkog efekta dosta složen, a humor je često korišten kako bi se sam lik, ali i publika, ‘odmakli’ od – u suštini – teške, realne i tragične sudbine glavnog lika. Priča „prati“ Gospodina B., koji, u veoma kratkom vremenskom periodu, od uspješnog bankara postaje beskućnik i umire na ulici, sam, bez ičije pomoći. Lik nam, već u uvodu, kaže da je mrtav, a u nastavku pratimo rekapitualaciju njegovog „uspješnog” života. Ovakav princip dedramatizacije, dakle: retrospekcija i najave onoga što ćemo gledati, dramaturški je model koji je često koristio Bertolt Brecht u svojim komadima. Upotreba takvog modela kod publike proizvodi manje emocionalne involviranosti u samu priču i teže poistovjećivanje sa glavnim likom. Upravo to i jeste cilj u ovoj predstavi: ne saosjećati sa Gospodinom B., nego se istinski zapitati kakav je to svijet iz kojeg on dolazi, čiji je on proizvod, posljedica čega je takva njegova sudbina“, kaže Nedžma Čizmo, dramaturginja predstave.

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo.

Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.