Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Revijalna izložba ULUBiH-a povodom Dana državnosti BiH

Rada_Vranješević_ZAVNOBiH

Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) oranizirat će večeras u gradskoj galeriji Collegium artisticum tradicionalnu 70. revijalnu izložbu radova svojih članova i članica kojom će obilježiti 25. novembar, Dan državnosti BiH.

Riječ je o godišnjem projektu koji se kontinuirano održava od 1947. godine kada su značajni bosanskohercegovački umjetnici Ismet Mujezinović, Vojo Dimitrijević, Mica Todorović, Vojislav Hadžidamjanović, Roman Petrović, Behaudin Selmanović, Sigo Summerecker, Petar Šain i Hakija Kulenović osnovali Udruženje likovnih umjetnika. Ono je, između ostalog, dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2012. godini.

Kroz dugogodišnju tradiciju revijalna izložba njeguje zajedništvo i nesumnjivo zauzima važno mjesto u izlagačkom programu Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Izložba nije selektivnog karaktera tako da pruža mogućnost svim zainteresovanim članovima ULUBiH-a da učestvuju i predstave svoja djela na ovoj kolektivnoj izložbi koja se organizira povodom Dana državnosti BiH.

Svake godine izložba okuplja veliki broj umjetnika, obuhvata djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, fotografije i video umjetnosti, i privlači pažnju brojnih posjetilaca što je svrstava u red najposjećenijih likovnih manifestacija u BiH. Nudi svojevrsno bogatstvo raznolikosti i mozaik različitosti u pristupu likovnom stvaranju, u odabiru teme, motiva, tehnike i materijala, što predstavlja jednu od vrijednosti ove likovne smotre.

Na ovogodišnjoj revijalnoj izložbi učestvuje više od 100 članova ULUBiH-a, a predstavljena su i djela navedenih osnivača ovog Udruženja koja su ustupljena ljubaznošću Međunarodne galerije portreta Tuzla i Umjetničke galerije BiH, saopćeno je iz galerije Collegium artisticum.