Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rodinova “Andromeda” na aukciji prodana za 3,6 miliona eura

Andromeda

Skulptura od bijelog mramora francuskoga kipara Augustea Rodina koja predstavlja etiopsku princezu Andromedu sklupčanu na stijeni, prodana je na aukciji u Parizu za 3,6 miliona eura, izvijestila je aukcijska kuća Artcurial.

Skulptura je 130 godina bila u vlasništvu jedne čileanske obitelji, a nastajala je od 1886. do 1887.

Vlasnici Artcuriala su procijenili da će na dražbi postići između 800.000 i 1,2 miliona eura.

Postoje još četiri primjerka skulpture s istim motivom. Tri su dio kolekcije triju svjetskih muzeja – Rodinova muzeja u Parizu, Philadelphijskog muzeja i Muzeja lijepih umjetnosti u Buenos Airesu, a četvrti kip prodan je 2006. na dražbi u New Yorku za tri miliona dolara, prenose mediji.

Primjerak ponuđen na jučerašnjoj aukciji u Parizu “kipar je 1888. poklonio čileanskom diplomatu u Parizu Carlosu Morli Vicuni, svom prijatelju i klijentu, kako bi mu zahvalio što je bistu diplomatove supruge, koju je također izradio Rodin, poklonio pariškome Muzeju Luxembourg”, objasnio je voditelj odjela “Impresionisti i modernisti”.

Skulptura je prodana u godini u kojoj se navršava stota godišnjica smrti slavnoga francuskog kipara (1840. – 1917.)

Parižani je obilježavaju retrospektivnom izložbom njegovih djela u Grand Palaisu na kojoj se do 30. jula može vidjeti 200 Rodinovih skulptura, kao i skulptura modernih umjetnika na koje je njegov rad značajno utjecao.

Rodin je najpoznatiji po klasičnim skulpturama poput “Mislioca” i “Poljupca”.