Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Sajam “Knjige u nišama” od 25. do 29. novembra u BKC-u

BKC press

Bogat i cjelodnevni program poklonicima pisane riječi donijet će zanimljive sadržaje

Drugi sajam “Knjige u nišama” (KUN) bit će održan od 25. do 29. novembra u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo, a ovogodišnji mu je slogan “Još jedna knjiga u zidu”.

Organizatori sajma su BKC Sarajevo i Zajednica izdavača/nakladnika u BiH, a djelatnost će predstaviti 12 profesionalnih bh. izdavača koji čine oko 80 posto ukupne bh. izdavačke produkcije, te Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Zemaljski muzej BiH.

Bogat i cjelodnevni program poklonicima pisane riječi donijet će zanimljive sadržaje, od druženja sa istaknutim autorima do predstavljanja knjiga, okruglih stolova i dječijeg programa.

Direktor BKC-a Sarajevo Edin Urjan Kukavica istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da je za taj Centar velika čast organizirati drugo izdanje KUN-a u dijelom obnovljenim prostorijama nekadašnjeg najvećeg jevrejskog hrama izgrađenog 1930. godine. Navodi da je do sada završena tek prva etapa radova, u okviru koje je adaptiran atrij, dok će u drugoj fazi biti obnovljena galerija BKC-a u kojoj će i biti izlagački prostor za sajam.

Svi radovi, kazao je, trebaju biti završeni do polovine iduće godine.

Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH Muamer Spahić podvlači da je BKC zajedno sa izdavačima pokrenuo ideju da se na jednom mjestu predstavi izdavačka djelatnost u BiH. Kao prioritet u radu, kazao je, Zajednica je postavila vraćanje digniteta sajmovima knjiga i domaćim autorima, kao i vraćanje izdavaštva u legalnu zonu.

Najavio je da će gost sajma biti Zajednica izdavača Vojvodine, te da će posjetioci moći kupiti mnoge naslove po povoljnim cijenama.

Brojne okrugle stolove posvećene dječijoj knjizi i njenom položaju u bh. društvu najavio je koordinator programa posvećenog dječijoj knjizi Fahrudin Kučuk, istaknuvši da će se taj program studiozno baviti pitanjima posvećenim djeci kao budućim čitaocima.

Kao jedan od okruglih stolova izdvojio je onaj pod nazivom “Snagom volje da nam bude bolje” koji će voditi direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH Sakib Pleh, a ta će institucija također organizirati i okrugli stol “Brailleovo pismo u službi čitača”.

Program “Jutro s autorom” ponudit će razgovore sa Hadžemom Hajdarevićem, Ervinom Jahićem, Elmom Tataragić, Farukom Šehićem i Kerimom Filan.

Promocije knjiga koje će biti upriličene na centralnoj bini brojne su, a neke od njih su “Četiri i po drame” Almira Bašovića, “Translajtanija” Nenada Rizvanovića, “Huzur” Martine Mlinarević Sopte, “Fra Josip Markušić (1880-1968) – Bosanski franjevac i crkveni pastir naroda u ratovima ideologija” te predstavljanje izdavačke kuće Partizanska knjiga iz Kikinde i Kulturnog centra Novi Sad uz časopis “Polja”.

bkc