Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktorica SARTR-a

Salkić: Sretni smo zbog nagrada na Pozorišnim igrama BIH

maja salkic
Foto: Fena

Salkić se nada da će Pozorišne igre kao nastariji festival bh. pozorišta uspjeti da se izbori s poteškoćama, da će postati i bolji i da će privući opet mlade ljude i studente

Nagrada za najbolju režiju na 43. Pozorišnim/Kazališnim igrama Bosne i Hercegovine u Jajcu, odlukom stručnog žirija, u sastavu reditelj Ivan Leo Lemo, rediteljica Slađana Kilibarda i teatrolog Hasan Zahirović, pripala je reditejici iz Ukrajine Oksani Dmitriievoj za režiju predstave „Othello“ Sarajevskog ratnog tetatra SARTR.

„Othello“ je dobio nagrade i za najbolju scenografiju koju potpisuje Mykhaylo Nikola, dok je glumac Ermin Bravo dobio jednu od pet glumačkih nagrada za ulogu Othella

Uime nagrađenih na ceremoniji zatvaranja Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine nagrade je primila direktorica SARTR-a Maja Salkić.

Komentarišući priznanja na ovogodišnjim igrama, kao i sam festival, Salkić je rekla da je raduje što su nagrađeni na ovoj smotri bh. teatra i da joj to veoma drag festival, kao i ambijent festivala i njegov kontekst.

-Ostao je kao jedini bosanskohercegovački festival, što je jako značajno. Žao mi je da je ove godine manje podržan – kazala je Salkić, dodavši da su direktori pozorišta BiH napravili incijativu kako bi skrenuli pozornost na značaj održavanja Festivala i njegovog finansiranja.

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, smatra direktorica SARTR-a, jako su značajne , okrugli stolovi koji se održavaju nakon predstava su zanimnjivi i za umjetnika i za sve aktere. Salkić se nada da će Pozorišne igre kao nastariji festival bh. pozorišta uspjeti da se izbori s poteškoćama, da će postati i bolji i da će privući opet mlade ljude i studente.

Govoreći o umjetnicma iz Ukranije koji su dobili nagrade za svoja ostvaranja na Pozorišnim igrama BiH – rediteljici iz Ukrajine Oksani Dmitriievoj , te Mykhaylo Nikoli koji potpisuje muziku, istakla je da su bili sretni nakon što su primili vijest da su nagrađeni u Jajcu. Kako je istakla, oni žive u ratnim okolnostima, pa im vijest o nagradi ima poseban značaj.