Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SFF: Prikazan gruzijski film “Strašna majka”

Strasna_majka

Šesti film u okviru Takmičarskog programa – igrani film 23. Sarajevo Film Festivala (SFF) “Strašna majka” gruzijske rediteljice Ani Urushadze prikazan je danas na pres-projekciji u Narodnom pozorištu.

Priča je to o 50-godišnjoj domaćici Manani koja je prisiljena odabrati između porodičnog života i svoje strasti – pisanja, koju je godinama potiskivala. Odlučujući prigrliti svoju strast i početi pisati, ona trpi posljedice svog izbora.

Prvobitno krijući od ukućana šta piše na kraju odlučuje pročitati nekoliko stranica knjige napisane na vrlo uznemirujući način, a koja po svemu podsjeća na autobiografiju gdje Manana opisuje svoju porodicu.

Oni to doživljavaju lično, ali njen prijatelj, vlasnik knjižare, koji je podržava u pisanju tvrdi da je sve to fikcija i pokušava naći izdavača za knjigu iako je kopiju knjige Mananin muž već spalio. Knjigu međutim odbijaju objaviti svi izdavači koje su kontaktirali.

Mlada gruzijska rediteljica Urushadze, kojoj je ovo prvi igrani film, pojasnila je da je ideju da snimi film o ženi spisateljici pronašla u vlastitoj porodici budući da joj je mama pisala detektivske romane, a sestra završava svoj prvi roman. Međutim, tu se završava sva povezanost sa stvarnim životom.

Film otvara i pitanje o ulozi žene i činjenici da ponekad mora napraviti izbor, a u filmu se pojavljuje i Mananin otac koji otkriva mnogo toga iz njenog djetinjstva.

Producent filma Lasha Khalvashi kazao je da su odlučili producirati ovaj film jer je bio nešto potpuno drugačije, imao je drugačiji pristup i bio je nešto novo za gruzijsko društvo, ali i društvo u cjelini.

Glavna glumica u filmu Nata Murvanidze (Manana) je istaknula da nije bilo neobično raditi na filmu, dodajući da se ekipa sastala dva mjeseca prije snimanja i razgovarala o likovima koje trebaju glumiti.

Za nju to nije bilo teško niti neobično, a rediteljica je dodala da nakon početka snimanja nije bilo potrebno davati joj posebne upute za glumu jer je ona već bila taj lik.

Film “Strašna majka”, koji se takmiči za Srce Sarajeva u kategoriji igrani film, bit će prikazan večeras u Narodnom pozorištu.

sff