Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Višestruko nagrađivana predstava

Shakespeareov “Kralj Lear” na sceni NPS

VH-Kralj-Lear-122

Publiku podsjećamo na obavezno nošenje zaštitnih maski za lice

U Narodnom pozorištu Sarajevo u srijedu, 8. jula 2020. godine sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena dramska predstava “Kralj Lear” rađena po tekstu Williama Shakespearea, u adaptaciji i režiji Diega de Breae.

Uz Izudina Bajrovića, koji je utjelovio ulogu Kralja Leara, za koju je dva puta osvojio nagradu za najboljeg glumca, gledat ćemo Sanelu Pepeljak, Medihu Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elmu Juković.

Predstava je realizirana u koprodukciji Narodnog pozorišta i Scene MESS.

Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji.

Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Learov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce!

Uz poštivanje mjera propisanih od strane Federalnog štaba civilne zaštite, broj posjetilaca koji će moći prisustvovati predstavi NPS će biti ograničen.

Publiku podsjećamo na obavezno nošenje zaštitnih maski za lice.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti, online: www.nps.ba, putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com, telefonskim putem na broj: 033 221 682.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati, stoji u saopštenju Narodog pozorišta Sarajevo.