Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za kulturu

Slikari amateri predstavljaju svoje radove mostarskoj publici

slikari amateri mostar (1)

“Trebao mi je neki novi početak” ciklus je od sedam izložbi na kojima će se u mostarskom Centru za kulturu predstaviti ukupno osam slikara amatera

Brojni zaljubljenici u slikarstvo kojim se bave samo iz hobija imaju priliku predstaviti svoje radove javnosti u sklopu projekta “Trebao mi je neki novi početak” kojeg odnedavno realizira mostarski Centar za kulturu.

Riječ je o projektu koji se provodi u veljači i ožujku ove godine i koji nudi mogućnost slikarima amaterima da ono o čemu maštaju, i što u svojoj intimi pretvaraju u stvarnost, predstave i publici.

Urednik kulturnog programa Centra za kulturu Mostar Dario Terzić za Fenu je kazao kako je riječ o pilot projektu kojim se daje prostor i vrijeme zaljubljenicima u slikarstvo, onima koji nisu profesionalci nego se slikarstvom bave iz hobija.

Pojasnio je kako su već nekoliko godina razmišljali da naprave jedan takav ciklus.

– Htjeli smo dati vrijeme i prostor ljudima koji slikaju, a koji nisu profesionalci. Na neki način pokušati odvojiti profesionalce od ovih koje ne treba gledati previše kritično jer ako stavite u isto vrijeme postavku jednog priznatog slikara i nekog tko tek počinje slikati onda dolazi do problema da ljudi to porede- kazao je Terzić.

“Trebao mi je neki novi početak” ciklus je od sedam izložbi na kojima će se u mostarskom Centru za kulturu predstaviti ukupno osam slikara amatera. Motivi na njihovim slikama su različiti, od pejzaža, portreta, crteža s tehnikama akrilika, akvarela, ulja na platnu, kolaža do mozaika.

Prva je svoje radove mostarskoj publici predstavila Sabina Dumpor iz Mostara, inače profesorica u srednjoj školi, a koja se slikarstvom bavi još od osnovne škole. Ona je izložbom pod nazivom “True colors” predstavila slike u tehnici akril na platnu različitih motiva – pejzaži, apstrakcije.

Nakon nje, svoje radove pod nazivom “Ima jedan svijet” izložila je Azra Hamzić, rođena u Bugojnu, a živi i radi u Mostaru. Hamzić se predstavila slikama rađenim u tehnici akril na platnu na kojima su prikazani različiti motivi, a cijelu kolekciju veže plava i zlatna boja.

Azrina je ljubav prema slikanju, kaže, počela prije tri godine, sasvim slučajno.

– Ljubav prema slikanju i umjetnosti uvijek je bila prisutna. Međutim, ono što je meni bilo teško je napraviti prvi korak, odvažiti se. Griješila sam puno, bilo je puno slika s kojima nisam bila zadovoljna, ali kroz rad i vježbu, sve se može – istaknula je za Fenu Hamzić, ujedno poručujući svima koji imaju želju za bilo kakavim kreativnim radom, da se odvaže i budu uporni.

Nekima od autora trebalo je puno vremena da prikupe hrabrost i odvaže se pokazati svoja djela, stoga je, po mišljenju Terzića, projekt “Trebao mi je neki novi početak” ujedno je i ‘stimulans’ onima koji se bave slikarstvom, žele se predstaviti publici, a malo su stidni ili ih je strah.

– Ovaj projekt je motivacija i onima koji sada izlažu, ali i onima koji tek trebaju izložiti. Neki su izlagali po jednu ili dvije slike na nekim grupnim izložbama, ali uglavnom je riječ o prvim predstavljanjima tako da je to i za njih probijanje leda, odnosno početak u svakom smislu riječi – kazao je Terzić.

Dodaje kako je plan da se izložbe održavaju dva mjeseca u godini, a za sada su to veljača i ožujak.

– Ovo je pilot projekt i mi smo još u hodu, ali interes je velik i svi smo nekako entuzijastični u svezi njega – istaknuo je Terzić, koji svima onima koji se bave slikarstvom iz hobija, a žele svoj rad pokazati javnosti, poručuje da i dalje slikaju i da se jave u Centar za kulturu Mostar.

Nakon umjetnica Dumpor i Hamzić svoje će radove u veljači u Centru za kulturu Mostar predstaviti Emir Kevelj te Sanela Kamerić Demirović, nakon kojih u ožujku slijedi zajedničko predstavljanje Ane Šantić i Mire Burić, a potom Altijane Tane Bećirovič i Begzade Kadić.