Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IPC/SWF

Spahić u Barseloni predstavio projekte međunarodnim organizacijama umjetnosti

ibrahim spahic – fena (1)

Spahić je najavio i organiziranje Olimpijade kulture 2024. za koju vlada izuzetan interes umjetnika iz čitavog svijeta

Predsjednik Međunarnog centra za mir (IPC) i Festivala “Sarajevska zima” (SWF) Ibrahim Spahić predstavio je u Barseloni projekte za 2024./2025. međunarodnim organizacijama umjetnosti.

Na Bordu direktora Asocijacije Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana Spahić je naglasio da je Asocijacija osnovana tokom X Bijenala BJCEM u Sarajevu uspjela u misiji afirmacije mladih stvaralaca u kojoj je učestvovalo iz Bosne i Hercegovine više od 500 umjetnika, posebno na bijenlima u Lisabonu, Torinu, Rimu, Sarajevu, Ateni, Skoplju, Napulju, Solunu, Pulji, Ankoni, Tirani, Milanu i San Marinu.

Direktor jubilarnog X Biijenala i prvi predsjednik Asocijacije Ibrahim Spahić je izjavio da bi XX Bijenale u Sarajevu bilo događaj od prvorazrednog značaja za umjetnike. To potvrđuje izvanredna organizacija X Bijenala u suradnji sa Kantonom Sarajevo i Rimom, kao i urbane art intervencije te inovativnost umjetnika i vrhunski rezultat internacionalnog konkursa za Koncert hol Sarajevo na Marijin dvoru.

  • Svjetski žiri kojim je predsjedavala Zaha Hadid u Sarajevu je proglasio grupu Urban Future pobjednikom konkursa. Siguran sam da će IPCSWF sa Kantonom Sarajevo biti izuzetan domaćin XX Bijenala 2024. pod motom Festina lente. Kontinuitet i kvalitet Festivala “Sarajevske zima” i Bijenala koji se uspješno održavaju već 40 godina su potvrda potencijala euromediteranske saradnje i važnosti sinergije, izuzetnosti i dijaloga umjetnika, naročito u ovom vremenu i okolnostima u kojim živimo Sarajevo ima najkreativniji koncept i program XX BJCEM 2024/2025. Želimo XX Bijenale koje zajedno organiziraju svi gradovi domaćini prethodnih Bijenala. Od Barcelone do San Marina – kazao je Spahić.

Spahić je najavio i organiziranje Olimpijade kulture 2024. za koju vlada izuzetan interes umjetnika iz čitavog svijeta.

Koncept Olimpijade kulture zanovan je na novim tendencijama u umjetnosti, kulturnim strategijama i industrijama i relizirat će se na području BiH i u svim regijama Evrope, Mediterana i svijeta i iskustvima stečenim na oline Olimpijadi kulture tokom pandemije koja je realizirana sa Olimpijskim muzejom, saopćeno je iz SWF.