Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spahić u Južnoj Koreji: Organizovati Olimpijadu kulture

spahic – juzna koreja

Na poziv FK/Fondacije Koreje/Ibrahim Spahić, direktor Internacionalnog Festivala Sarajevo Sarajevska zima boravi u Južnoj Koreji u okviru programa Fondacije posvećene međunarodnoj promociji kulture i umjetnosti.

FK je pozvala predstavnike naučnih ,univerzitetskih ,kulturnih i umjetničkih institucija i ličnosti sa kojima razvija saradnju iz Azije, Afrike, Australije, Amerike i Evrope.

Učesnicima je predstavljena Strategija kulturne politike Južne Koreje i programi saradnje i domaćini su organizovali susrete sa najznačajnijim institucijama i ličnostima iz svijeta umjetnosti i kulture Južne Koreje.

Predsjednik FK Ambasador Lee izrazio je zadovoljstvo susretom i naglasio da FK želi da razvije saradnju na bilateralnoj i multulaterarnoj osnovi pozvanim institucijama i ličnostima.

Kultura ima temeljnu ulogu u razvoju svake zemlje i u tome je najvažnija uloga umjetnika i kulturne diplomacije istakao je Spahić tokom organizovanih susreta i zneo svoja iskustva u Izradi Strategije kulturne politike BiH, istorijom i planovima Sarajevska zime i upoznao učesnike susreta iz Južne Koreje i svijeta sa solidarnošću svijeta sa Sarajevskom zimom u najtežim vremenima za Sarajevo i BiH, Networkom Silk Road Art Festivala, Bijenalem mladih umjetnika Evrope i mediterana, Evropskom Asocijacijom Festivala i sa projektom Concert Hall Sarajevo i internacionalnom scenom koju je formirao Festival.

Spahić je na temelju svog skustva obnovio inicijativu za organizovanjem OLIMPIJADE KULTURE istakavši da je to sada, više nego ikada, važno za održivi razvoj svijeta koji prolazi kroz dramatičnu ekološku, ekonomsku i političku krizu.

Svijetu je potreban autentični link diversity među kulturama i civilizacijama i to mogu realizovati umjetnici i intelektualci, institucije nauke, obrazovanja i kulture. Upoznati i poštovati druge i drugačije je temelj za slobodu izražavanja i za inovativno i kreativno stvaralaštvo je naša misija i o tome svejdoči i naša saradnja sa umjetnicima Južne Koreje i svijeta tokom svih proteklih decenija, zaključio je Spahić.

Umjetnici iz cijele zemlje koji su sudjelovali na Sarajevskoj zimi održali su poseban susret sa Spahićem tokom boravka u Južnoj Koreji i pripremili specijalni program u čast Sarajeva i
Festivala.

Internacionalna kulturna delegacija posjetila je i DMZ/DEMILITIZIRANU ZONU/ izrazivši nadu da će se u duhu proteklih olimpijskih i paraolimpijskih igara živjeti u miru,sigurnosti i slobodi.