Istočno Sarajevo

Svečano otvaranje 24. Lut festa, prva predstava na programu “Vuk i sedam jarića”

lut fest
Foto: Plakat Lut festa

Ovogodišnji festival održava se od 24. do 29. septembra pod motom ‘Glumac, lutka, animacija’

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2023” svečano će biti otvoren danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Festival počinje u 18 sati predstavom “Vuk i sedam jarića”, u izvođenju Pozorišta lutaka iz Niša, u režiji Davora Dragojevića.

“Ovogodišnji festival održava se od 24. do 29. septembra pod motom ‘Glumac, lutka, animacija'”, rekao je direktor ovog festivala Vitomir Mitrić, javlja Srna.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji “Lut fest” donosi veoma bogat takmičarski i prateći program Festivala, a u takmičarskom programu učestvuje deset pozorišta iz Srbije, Estonije, Francuske, Izraela i BiH.

Mitrić je naveo da prateći program Festivala sadrži nekoliko obrazovnih i kreativnih segmenata poput okruglog stola o temi “Očuvanje nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta, kroz tradiciju lutkarskog pozorišta”, te predavanja “Primijenjeno pozorište – šta, kako, kome i zašto”.

Biće održane i promocije knjiga o lutkarstvu, radionice, te masterclass predavanje “Razlika između dramskog i lutkarskog igranja predstava”, kao i lutkarska radionica “Improvizovane lutke”.

Mitrić je naveo da je ovaj festival posebno značajan za razvoj kulture i promociju grada Istočnog Sarajeva, koje je postavio na mapu najznačajnijih gradova svjetskog lutkarstva.

Prema njegovim riječima, tradicija duga skoro četvrt vijeka, učešće više od 200 ansambala iz 40 zemalja svijeta, bogat takmičarski i prateći program, “Lut fest” jasno i nedvosmisleno karakterišu kao jednu od najznačajnih pozorišnih manifestacija za djecu u Republici Srpskoj.

“Izložbe, radionice, masterklas predavanja, promocije i drugi festivalski programi, doprinose značaju ovog festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti”, dodao je Mitrić.

Predstave takmičarskog programa ocjenjivaće međunarodni žiri u sastavu profesor Bonjo Lungov, reditelj iz Bugarske, Milan Mađarev, dramaturg i reditelj iz Srbije i Mladen Janković, profesor i muzički pedagog iz BiH.

“Savjet Festivala ove godine plaketu “Zlatna anima – Radoslav Lazić” dodjeljuje Pozorištu lutaka Niš za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciji lutkarstva povodom jubileja 65 godina postojanja, a biće uručena na svečanom otvaranju Festivala, kada će ovo pozorište izvesti i predstavu “Vuk i sedam jarića”, naglasio je Mitrić.

Generalni pokrovitelj ove najstarije i jedinstvene manifestacije za djecu je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.