Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzla

Svečano otvoren I internacionalni festival muzike “Sinfonia di sale”

Foto: Fena

Direktor Udruženja muzičkih umjetnika grada soli Jovan Rašković otvorio je Festival “Sinfonia di sale” i obećao da će ovo postati tradicionalni događaj u Tuzli koji će okupljati umjetnike iz Bosne i Hercegovine i država regiona

Prvi internacionalni festival muzike “Sinfonia di sale” otvoren je večeras u Tuzli u organizaciji Udruženja muzičkih umjetnika grada soli.

Prisutnim gostima obratio se premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, koji je izrazio zadovoljstvo uspostavljanjem ovakvog tipa Festivala u Tuzli. Vlada Tuzlanskog kantona, kazao je, vjeruje u ideju od samog početka i siguran je da će “Sinfonia di sale” postati brend Tuzle i čitavog Tuzlanskog kantona.

Direktor Udruženja muzičkih umjetnika grada soli Jovan Rašković otvorio je Festival “Sinfonia di sale” i obećao da će ovo postati tradicionalni događaj u Tuzli koji će okupljati umjetnike iz Bosne i Hercegovine i država regiona.

Nastup izuzetnih umjetnica

Svečano otvorenje Festivala obogatile su i uljepšale izuzetne umjetnice. Za klavirom bila je Alma Hodžić Pašić, za violinom Lorena Milina, a prisutnim prijateljima i gostima predstavile su se kroz nekoliko kompozicija poznatih kompozitora J. Brahmsa i R. Matza.

U narednim danima, do 21. aprila, u salama Grand Hotela Tuzla bit će održan takmičarski dio Festivala za više od 300 djece i mladih, uzrasta od 5 do 24 godine starosti, koji će se takmičiti u disciplinama klavir solo, violina solo, obligatni klavir i klavirski duo, a takmičari će biti podijeljeni po kategorijama.

I internacionalni festival muzike “Sinfonia di sale” predstavlja jedinstvenu priliku za djecu i mlade da pokažu svoj talenat i strast prema klasičnoj muzici. Ovaj Festival dizajniran je kao platforma za afirmaciju mladih virtuoza pružajući im priliku da se takmiče, razmjenjuju iskustva i dobiju povratne informacije od članova stručnog žirija važne za nastavak predanog rada, saopćeno je iz Udruženja muzičkih umjetnika grada soli.
.