Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Medicinski fakultet

Svečano otvoren šesti Tuzla Brain Week

tuzla_brain_week

Poslije formalnog dijela ceremonije uslijedila su i plenarna predavanja

Jučer je svečano otvoren šesti Tuzla Brain Week (TBW)! TBW je projekat studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, gdje se svake godine u drugoj sedmici marta, u sklopu Globalne sedmice mozga, vrši promocija neuroznanosti i zdravlja.

U znaku ovogodišnje tematike projekta, koja glasi „neuroplastičnost mozga“, fokus je stavljen na načine kako se mozak može mijenjati, te kako možemo tu osobinu mozga iskoristiti za najnovija dostignuća iz oblasti neurologije, neurohirurgije, psihijatrije, ali i drugih srodnih disciplina s ciljem upoznavanja publike o trenutnim kapacitetima ovih grana u Tuzli, ali i njihovim napredovanjima u svijetu.

Učešće i obraćanje na svečanoj ceremoniji otvaranja su uzeli Adnan Mujanović, koordinator ovogodišnjeg projekta, Sejfo Begić, predsjednik Studentskog vijeća “MEDICUS”, prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla, prof.dr. Mirsad Hodžić, načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC Tuzla, prof.dr. Selmira Brkić, dekan Medicinskog fakulteta Tuzla, prof.dr. Haris Huseinagić, predsjednik Ljekarske komore TK, prof.dr. Fahrija Skokić medicinski direktor UKC Tuzla, prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektor Medicinskog fakulteta Tuzla, Jasmin Imamović, gradonačelnik Grada Tuzla, Jakub Suljkanović, Premijer TK.

Poslije formalnog dijela ceremonije uslijedila su i plenarna predavanja. Predavači su bili: prof.dr. Mirjana Vidović ispred Klinike za neurologiju UKC Tuzla i prof.dr. Harun Brkić ispred Klinike za neurohirurgiju UKC Tuzla.

Ove godine projektu je dodano i umjetničkog čara, pa je u prostorijama Medicinskog fakulteta upriložena i izložba radova Alena Bajrektarevića, a samu ceremoniju otvaranja su uljepšali tonovi klavinove koju je svirala Tijana Šarić, te muzičke numere koje su izvodile učenice Srednje Muzičke škole „Čestimir Mirko Dušek“ Tuzla, a učenici dramske sekcije Medicinske škole Tuzla su izveli kratku izvedbu koja je prikazala neuronske veze u mozgu.

Poslije završenih predavanja svi su imali priliku za razgovor i diskusiju uz pripremljenu zakusku i osvježenja. Također predstavljen je i zvanični program Tuzla Brain Weeka sa sljedećim aktivnostima: dobne i stručne radionice, TBWQuiz, studentska naučno-istraživačka sesija, TBWTalks, a ove godine će se u Narodnom Pozorištu Tuzla održati cjelodnevni program posvećen promociji biomedicinskog inžinjeringa.