Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Totovi"

Tragična groteska ponovo na sceni SARTR-a

totovi sartr
Foto: SARTR

Prema autoru Ištvan Erkenju, “Totovi” su jedna obična porodica: prosječni, mali, uplašeni ljudi, u svemu po propisu

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra sutra, 14. novembra, sa početkom u 20 sati bit će ponovo izvedena predstava “Totovi” autora Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana.

Predstava je groteska sa elementima satire, koju je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka, napisao na osnovu novele “Dobrodošlica za Majora” iz 1966. godine.

Prema autoru Ištvan Erkenju, “Totovi” su jedna obična porodica: prosječni, mali, uplašeni ljudi, u svemu po propisu. I u svemu spremni da ugode vlasti, a kad prestravljeni podanici ugađaju prestravljenoj vlasti, kad je duh satrt i vlada strah, prirodan žanr postaje tragična groteska. Ono kad se na sav glas od srca smijemo, a u isto vrijeme nas neumoljivo podilazi jeza”.

Lajos Tot, naravno, nije bio kralj Korinta, samo vatrogasac u planinskom selu. Stoga, nikada nije uvrijedio bogove. Šta je onda bio njegov zločin? Možda nije počinio ništa i samo je živio u doba kada je postojao samo jedan izbor: moglo se biti samo buntovnik ili Sizif.

Historija se ponavlja na mnoge načine. Bilo je više istovjetnih vremena, pa tako i mnogo Totova. Ako historija uči ljude pristajanju, naravno da je teško žigosati zločincem čovjeka koji do kraja ustraje u pristajanju. Još je teže osuditi ovog vatrogasca jer dođe trenutak kada kaže ‘dosta’ – i sam baci kamen u dolinu.

U predstavi igraju: Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.

Predstava će biti izvedena sa titlovima na engleskom jeziku.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na brojeve telefona 033 664 070, 061 850 745 ili putem email- a blagajna@sartr.ba.