Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MESS

Tri izložbe u saradnji sa VII Akademijom u programu Modula Memorije

raspoznavanje sustine
Foto: MESS

Modul Memorije sedmicu završava u petak, 26. aprila otvaranjem izložbe “Monumental” u Zemaljskom muzeju BiH

Modul Memorije Festivala MESS najavio je otvaranje tri izložbe tokom ove sedmice u saradnji sa VII Akademijom, nakon što večeras u Memorijalnom centru Sarajevo bude otvorena kolektivna postavka “Raspoznavanje suštine”/”See Through the Noise”.

Publika će moći pogledati 28 fotografija koje su među najznačajnijim fotografijama događaja i problema koje prikazuju, služeći kao trajni dokazi o važnosti novinarstva, lišenog iluzija i laži, za naša krhka društva, saopćeno je iz Festivala MESS.

Uslijedit će 23. aprila otvaranje izložbe “Rođeni slobodni” fotografkinje Ilvy Njiokiktjien, u Galeriji Java. Obilježavajući 30 godina od inauguracije Nelsona Mandele, Ilvy u svom radu prati južnoafričku post-aparthejdsku generaciju. Zaintrigirana njihovim životima, ona prati više od tridesetero pripadnika generacije mladih koji su “rođeni slobodni”. Njene fotografije daju dobar uvid u jednu generaciju koja se pokušava snaći u zemlji u kojoj aparthejd više ne postoji, ali u kojoj se i dalje osjete tragovi duge historije isključivanja i diskriminacije.

Isti dan, 23. aprila u Galeriji Preporod će biti otvorena i izložba “Priče o ženama sa mora” koju Modul Memorije organizuje u saradnji sa organizacijom “Doktori bez granica”. Srednjemediteranska ruta smatra se jednom od najsmrtonosnijih migracijskih ruta u svijetu, ali za veliki broj onih koji riskiraju svoje živote kako bi prešli more, ona je tek posljednja etapa jednog opasnog i mukotrpnog puta. Organizacija Ljekari bez granica, zajedno sa agencijama UN-a i drugim nevladinim organizacijama kontinuirano radi na dokumentiranju i prijavljivanju nasilja, zlostavljanja i maltretiranja koja migranti i izbjeglice proživljavaju na svojim proputovanjima. Među njima, ni žene nisu pošteđene i često bivaju žrtvama nasilja, seksualnog zlostavljanja i rodnozasnovanog nasilja. “Priče o ženama s mora” je inicijativa koja ima za cilj pojačati glasove spašenih žena ali i podijeliti priče preživjelih muškaraca o važnim ženama u njihovom životu.

Modul Memorije sedmicu završava u petak, 26. aprila otvaranjem izložbe “Monumental” u Zemaljskom muzeju BiH. Fotografi VII Akademije Tomas van Houtryve i Zijah Gafić imali su priliku da dobiju nezapamćen pristup nekim od najznamenitijih vjerskih objekata na svijetu. Za National Geographic Magazine fotografisali su Kupolu na stijeni u Jerusalemu i katedralu Notre-Dame u Parizu. Ova izložba nam omogućava da istražimo nacionalni identitet, politiku društvene kohezije, kolonizaciju, podjele i političko nasilje kroz prisutnost i simboliku dvije monumentalne sakralne građevine, saopćeno je iz MESS-a.