Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozorišni festival BiH

“Tri prikazivanja Boga” najbolja u Jajcu, festival ponovo bez finansijske podrške vlasti

jajce nagrade
Foto: BNP Zenica

Najbolja predstava festivala je “Tri prikazivanja Boga” Aleša Kurta, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla

Pozorišni festival u Jajcu svečano je zatvoren i nagrade su dodijeljene – ali u sjeni ponovnog izostanka finansijske podrške vlasti ovom festivalu.

„Sramota!“, kazao je ovim povodom za Dnevnik 2 FTV-a predsjednik stručnog žirija Pozorišnih igara u Jajcu Hasan Zahirović – jer, kako je istakao, bez kulture nema ni identiteta ni nas, a jajački festival, podsjetio je, najstariji je u zemlji, piše Federalna.ba.

Inače, najbolja predstava festivala je “Tri prikazivanja Boga” Aleša Kurta, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla. Zahirović je još dodao i kako i ono što nije nagrađeno – bilo je kvalitetno.

Ova predstava dobila je i nagradu za najbolju dramaturgiju koju potpisuje Aleš Kurt, te Specijalnu nagradu žirija za scenski pokret koja je pripala Belmi Lizde-Kurt.

Odlukom stručnog žirija, koji su činili reditelj Ivan Leo Lemo, rediteljica Slađana Kilibarda i teatrolog Hasan Zahirović, nagrada za najbolju režiju pripala je rediteljici iz Ukrajine Oksani Dmitriievoj za režiju predstave „Othello“ Sarajevskog ratnog tetatra SARTR. „Othello“ je dobio nagradu i za najbolju scenografiju koju potpisuje Mykhaylo Nikola, dok je glumac Ermin Bravo dobio jednu od pet glumačkih nagrada za ulogu Othella

Nagrada za najbolji dramski tekst suvremenog autora pripala je Vidi Davidović za tekst „Mali ratovi i kabine Zare“ u izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka.

Ova predstava je nagrađena i za najbolju kostimografiju koju potpisuje Ana Savić-Gecan

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripale su u Snežani Vidović za ulogu Mirjane u predstavi „Drama o Mirjani i onima oko nje“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica„ Vladimiru Jurcu za ulogu oca u predstavi „Otac“ Kamrnog tatra 55, Erminu Bravi za ulogu Othella u istoimenoj predstavi o, SARTR-a ,Nikolina Friganović za ulogu u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“i Nadine Mičić za ulogu u predstavi „Otac“ Kamernog teatara 55.

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Tamari Miličević-Stilić, za ulogu u predstavi „Drama o Mirjani i onima oko nje“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Ireni Popović Dragović za muziku u predstavi „Otac“ Kamernog teatra 55.

Nagradu publike osvojila je predstava „Otac“ Kamernog teatra 55.

Čuvar ključeva grada Jajca ove godine bio je Strajo Krsmanović.