Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U BKC-u otvaranje prvog Grafičkog bijenala mladih

bkc bijenale3333

Prvo grafičko bijenale mladih BiH na kojem će se predstaviti studenti akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Banja Luke, Širokog Brijega i Trebinja bit će otvoreno sutra u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru (BKC).

U galeriji BKC-a bit će izloženo 40 radova studenata završnih godina akademija.

Predsjednik organizacionog odbora i ujedno član žirija Bijenala profesor na ALU Sarajevo Danis Fejzić podsjetio je na konferenciji za medije na značaj koji je imala grafička scena BiH, okupljajući umjetnike kao što su Dževad Hozo, Halil Tikveša, Mersad Berber, Emir Dragulj, Virgilije Nevjestić…

Grafičko bijenale mladih ima i takmičarski karakter pa će sutra na otvaranju biti uručene nagrade i priznanja. Tako će pobjedniku Bijanala biti uručena Grand prix nagrada (povelja i trofej “Tvrtkov pečat”, rad umjetnika Samira Sučeske), a bit će mu organizovana i samostalna izložba u BKC-u. Također će biti uručena i specijalna priznanja.

Žiri Bijenala, koji odlučuje o nagradama, radio je u sastavu Danis Fejzić (ALU Sarajevo), Milan Krajnović (ALU Banja Luka), Igor Dragičević (ALU Široki Brijeg) i Taida Jašarević Hefford (ALU Trebinje)

Direktor Bosanskog kulturnog centra Edin Kukavica istakao je spremnost ove institucije da pruži priliku mladim umjetnicima.

Grafičko bijenale mladih održavati će se u Galeriji BKC od 15. do 25. maja.